антиблокираща система ABS

https://alishaadhikari.wordpress.com


78 / 100

Антиблокиращата система (ABS) на колелата на автомобилите е част от активната безопасност на автомобила, като помага на водача да запази контрол над автомобила при екстремно спиране. Съкращението идва от английското Anti-lock Braking System, или ABS. В автомобилите произведени през последните години ABS в комбинация с електронната програма за стабилизиране ESP са в основата на активната безопасност.

Основната функция на автомобилните колела е да предават различни сили към пътя. Това са силата на тежестта, силата при спиране, странични сили, които ни помагат да завиваме и при двигателните колела силите на ускорение. От теория на автомобила се знае, че при пълно блокиране колелото не е способно да предава странични сили, поради което автомобилът не може да завива колкото и да въртим волана, като така поддържа само праволинейно движение.

Практиката доказва, че когато нямаме достатъчно разстояние да спрем преди препятствието трябва да се опитаме да го заобиколим. Това обаче няма как да стане, ако колелата на автомобила да напълно блокирали, тоест автомобилът се движи със скорост различна от нула, а колелата имат ъглова скорост равна на нула.

За да се избегне този ефект автомобилните инженери разработват антиблокиращата система (ABS), която да не позволява на ходовите колела да блокират. Системата е наречена антиблокираща и от почти две десетилетия се вгражда серийно във всички автомобили с цел, повишаване на безопасността на движението. В началото тази система е можела да бъде поръчана, като допълнителна екстра към атомобилите от по-висок клас, но днес се влага като базово оборудване във всички новопроизведени автомобили (с някои изключения като базовите модели на Тата например)

Как работи?

Антиблокиращата система (ABS) - индикаторВ главините на колелата са монтирани датчици, които да следят оборотите на колелата. При скорости над 5 км/ч антиблокиращата система (ABS) следи и сравнява оборотите и отпуска спирачките на тези колела, които се опитват да блокират. Това се реализира чрез специален ABS-модул, който се монтира след усилвателя на спирачките. Електромагнитни клапани регулират налягането на всяко колело поотделно.

Когато натиснете рязко педала на спирачката се усеща късо „ритане” с висока честота и на таблото започва да свети жълт индикатор, показващ задействане на системата. По този начин дори и да натиснем спирачките със все сила ще запазим управляемостта над автомобила и ще можем да вземем завой или да направим рязка маневра за смяна на платното за движение, избягвайки дадено препятствие.

Предимства

Тъй като спирачките са от основно значение за сигурността на автомобила антиблокиращата система (ABS) има възможност и за самодиагностика. По време на движение следи датчиците за въртене на колелата и при несъответсвтие с нормалните показатели се задейства светлинен индикатор на таблото.

Системата обаче има и друго основно предимство. При спирачни условия различни от идеалните се скъсява спирачния път на автомобила. Това е така, защото щом блокира колелото спирачката веднага го отпуска и след това пак се задейства, за да може все пак да намали скоростта. В първия момент на задържане на спирачката, коефициентът на триене на колелото с пътя се доближава на коефициентът на триене при покой, който е по-голям от коефициентът на триене при плъзгане.

Другото предимство е, че когато спираме и левите и десните колела са на различна настилка автомобилът не се опитва да се завърти, което би изненадало водача, ако антиблокиращата система (ABS) не работи.

Много хора смятат, че автомобилите, оборудвани с антиблокиращата система (ABS) не оставят спирачен път при екстремно спиране. Това не е така, просто следата не е непрекъната линия, а нещо като пунктирана линия. При по-старите модели интервалите са по-големи, а при по-новите са по-кратки. Това е така, защото с развитието на електрониката систамата става по-бързодействаща, което я прави и по-прецизна.

В наши дни системата се вгражда освен автомобили в мотоциклети, ремаркета и полуремаркета.
Разбира се наличието на тази система не изключва нуждата от хубави гуми и внимателно шофиране, съобразено с пътните условия. Това е така, защото единствената връзка на автомобила с пътя са гумите, което значи, че антиблокиращата система (ABS) няма как да работи ефективно без добър контакт с пътя.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *