библиотеката на канзас сити

74 / 100

Библиотеката на Канзас Сити представлява едно перфектно свързване на алхитектурния дизайн с предназначението на сградата. Градските библиотеки често стават любимите сгради на много хора. Колкото повече книги има в една библиотека, толкова повече тя се харесва от посетителите си! Но какво става, когато книгите са не просто повече, а и…много по-големи?

Библиотеката на Канзас Сити , щата Мисури, ни показва нагледно как би изглеждала една библиотека, чиято фасада е изградена от огромни книги. Всяка от 22-те книги, изграждащи стената на библиотеката, е висока приблизително 7,5 метра и широка 2,75 метра. Тези размери са достатъчни, за да можем да кажем, че тази фасада представлява най-голямата лавица за книги на света!

Oт разстояние книгите изглеждат, сякаш са направени от една плоскост. При поглед отблизо става ясно, че са направени от множество парчета, свързани с болтове. Покритието им е направено от гъвкавия електроизолационен материал хостафан.

Малко история

Библиотеката на Канзас Сити, Мисури, е основана през далечната 1873 г. Идеята за фасада под формата на гигантска лавица с книги бива осъществена чак през 2004 г. Всъщност всичко започва с това, че в тази част на града, където се намира библиотеката, броят на превозните средства нараствал все повече и повече.

Това започнало да пречи не само на библиотеката, но и на други сгради, заради недостига на паркоместа. Идеята за фасадата от книги била родена от градските архитекти. Те търсели начин да построят голям гараж, с условието да изглежда подходящо за библиотека.

Библиотеката на Канзас Сити - входЗаглавията на 22-те книги, които изграждат фасадата, са подбрани от самите жители на града. Те имали възможност да предложат любимите си книги, а крайната селекция била направена от борда на попечителите на библиотеката. Сред тях може да видим любими на всички книги като “Приключенията на Хъкълбери Фин” на Марк Твен, “Параграф 22” на Джоузеф Хелър и “Сто години самота” на Габриел Гарсия Маркес.

Библиотеката на Канзас Сити е много посещавана и обичана още преди създаването на оригиналната й фасада от книги. Във фонда й се помещават над 2 милиона и половина книги, както и няколко специални колекции, включващи статии от вестници, пощенски картички, снимки и карти от различни периоди в историята на Канзас.

След построяването на фасадата, Библиотеката на Канзас Сити се превръща в ярък символ на града и печели много отличия и награди за оригиналния си дизайн. Част от туристите, посещаващи Канзас, отиват там заради уникалната визия на сградата. Във връзка с това, местните препоръчват посещенията да се правят през зимния сезон, защото през останалите сезони дърветата пред книгите се разлистват и често закриват части от тях.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *