летящо крило

История

К-12, “Жар-птица” е експериментален безопашен, двумоторен самолет доближаващ се до схемата “летящо крило“. Разработен е от К. А. Калинин, в търсене на конструкция за свръхскоростен ракетен самолет. Разработката започва още през 1932 г., а през 1934 г. е произведен опитен пилотируем екземпляр в мащаб 1:2, с който са изпълнени над 100 успешни изпитателни полета.

Конструкция

Екипажът на К-12 е бил от трима човека, а въоръжението – две картечници разположени в предна и задна картечни кули и бомбен отсек в тялото на самолета с капацитет 500 кг. бомби. Крилата имат трапецовидна форма и в краищата им има вертикални стабилизатори с шайбовидна форма. Крилата имат стоманена тръбна конструкция, облечена с плат, като предният ръб е обшит с дуралуминий. Имат предкрилки, задкрилки и елерони. Предкрилките са по две от всяка страна – една автоматична в края на крилото и една управляема от вътрешната страна.

Елероните са горно разположени. Корпусът представлява летящо крило с тръбна конструкция облечена с плат, като картечните кули и двигателите имат обшивка от дуралуминий. Има възможност за монтиране допълнително на броня около кабината. Предвиждал се е и цивилен вариант, с капацитет 12 пътника.

Изпитания

Първият пълномащабен летателен образец на самолетът – летящо крило е провел първия си полет през юли 1936 г. Проведени са 46 изпитателни полета, преди да бъде предаден за държавни изпитания. Междувременно са монтирани по-мощни двигатели М-25 с регулируема стъпка на витлото и сгъваеми колесници с електрозадвижване. След тези подобрения и финални държавни изпитания, през 1938 г. започва серийното производство на К-12.

На 1.04.1938 г. главният конструктор Калинин е арестуван по лъжливи обвинения и не след дълго умира в затвора. Наредено е да се прекрати производството и всички произведени до момента компоненти за самолета – летящо крило да се разглобят и изпратят на склад. Този склад впоследствие е унищожен по време на бомбардировките през ВСВ.

Размах на крилата, м20.90
Дължина, м10.30
Площ на крилото, м272.70
Маса, кг празен3210
Маса, кг полетна4200
Тип на двигателя2 ПД М-22
Мощност, к.с.2 х 480
Максимална скорост , км/ч228
Крайцерска скорост , км/ч189
Практическа далечина на полета, км110
Практически таван, м7170
Екипаж3
Въоръжение:две х 7.62-мм картечници ШКАС

Извадки от протокол на изпитателната комисия

Самолети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *