Бронираната машина Nurol

71 / 100

Турският производител Nurol Makina предлага бронираната машина Nurol 4X4 NMS Yörük (от турски Номад) като леко бронирано превозно средство, което е в състояние да изпълнява всякакви задачи независимо къде се намира. Автомобилът не е капризен и се поддържа с относително малко средства.

Конструкция

Конструкцията на бронираната машина Nurol 4X4 NMS Yörük осигурява изпълняването на всякакви бойни задачи, наложени от съвременния свят. Задвижването на свички колела и подсилените оси в комбинация с отличния просвет от 42,5 см предлага отлично представяне по черни пътища. Независимото окачване на всички колела допълнително подобрява проходимостта и стабилността. Бронировката предпазва екипажа от малки оръжия и осколки, благодарение на което му позволява да оцелее в конфликтни зони, било то и за кратко. Двигателят е монтиран в предната част, като задницата е конструирана така, че да може лесно и бързо да се преоборудва в зависимост от поставените задачи.

Технически данни

Към момента e предвиденo различните модификации на бронираната машина Nurol 4X4 NMS Yörük да могат да изпълняват задачи като противовъздушна защита, поддръжка на пехотата, охрана на конвои, превоз на важни личности, поддръжка на спецоперации, разузнавателни мисии и противотанкови маневри. Местата в бойния автомобил са общо 9. Двигателят е с работен обем 6,7л, V8 дизел с 300 к.с. и максимален въртящ момент 813 Нм. Максимална скорост по шосе е 140 км/ч, като с едно зареждане може да измине до 700 км. Собствено тегло на машината е 10 000 кг. и е в състояние да превозва до 4 000 кг. полезен товар. Може да работи на температури от -32 до +55 градуса по целзий.

Корпусът е така изграден за защита от мини, че може да устои на взрив от 6 кг. TNT, избухнал под колелата. Компактните размери и ниското тегло позволяват на бронираната машина Nurol 4X4 NMS Yörük много добра маневреност. Дължината му е 4,9м, ширината е 2,4 м, а височината 2,1 м. Има по две врати от всяка страна и една в задната част за по-лесен достъп на войниците. В предницата и задницата са монтирани камери, а способността за нощно виждане е обезпечена от термо сензорна система. Навигацията е съставена от армейски GPS и усъвършенствана система за проследяване. На покрива може да се постави картечница с дистанционно управление и калибър 7,62 мм или 12,7мм.

бронираната машина Nurol с ракетна установкаМакар и да не е предвидено поставяне на оръдие бронираната машина Nurol 4X4 NMS Yörük не е беззащитна срещу по-тежки бойни машини, защото на мястото на картечницата може да се постави ракетна установка с 4 четиридесетмилиметрови противотанкови или противовъздушни ракети. Предвидено е и поставяне на допълнителна броня. Способен е да преодолее окоп с ширина 0.9 м и може да изкачи стъпало с височина 0,5 м., както и да се движи при страничен наклон от 40 %. В интериора могат да се намерят елементи от модерните автомобили като мултифункционален LCD дисплей пред водача.

Приложение

Бойното кръщение на бронираната машина Nurol 4X4 NMS Yörük било учението Ефес 2018. Автомобилът вече е представен на изложения в Турция, Катар и Япония. От Катар вече са поръчани над 100 бройки, като това е първия чуждестранен клиент на Yörük.

Освен за задоволяване на нуждите на военните в Турция производителят е предвидил и да го продава зад граница.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *