Централата на Норд Дойче Банк

Автор: Christian A. Schröder (ChristianSchd)


Централата на Норд Дойче Банк в Хановер е футуристична конструкция доминираща пейзажа на северногерманския град Хановер. Сградата е главният офис на Норд Дойче Банк. Това е банка – публична корпорация, притежавана от федералните провинции Долна Саксония и Саксония-Анхалт. Част е от „Ландесбанк“ – уникална за Германия структура, която представлява сдружение на държавни банки, организирани по региони и занимаващи се най-вече с корпоративно банкиране.

Интересния дизайн на централната сграда е дело на архитектурно студио Бениш. Основано от сина на известния немски архитект Гюнтер Бениш – Стефан, студиото работи от 1989 г. Екипът на „Бениш“ се разраства в последните 25 г. и в момента оперира от 3 големи офиса в Щутгарт и Мюнхен в Германия и Бостън в САЩ.

Сградата на централата на Норд Дойче Банк заема цяло каре и е интегрална част не само от пейзажа на квартала, но и от активностите, случващи се наоколо – търговия, спорт, култура. Сградата е подравнена с улиците наоколо, следвайки указанията за градско строене в Хановер. Целта е зданията максимално да допълват градския изглед и да могат да се съчетаят с околните сгради.

Дизайн

Творението на Архитекти Бениш е много интересно – централата на Норд Дойче Банк отвън изглежда като типичен модерен блок със стъклена фасада и неправилни форми. В сърцето на сградата обаче, далеч от градския шум, се намира оазис на спокойствието – голяма вътрешна градина. Градината е публично достъпна и се вплита в ежедневната работа на банката. На място се намират още кафенета, ресторанти, магазини и декоративни ландшафтни елементи. Характерно е наличието на малки езерца и водни повърхности. Те отразяват светлината и добавят към усещането на спокойствие във вътрешния двор.

По думите на самото студио от архитекти, специфичната форма на кулата на сградата е алюзия към историческата архитектура в северна Германия. Голяма част от сградата се проветрява по естествен начин – чрез големи прозорци. Вътрешността е решена в съответствие с идеите за прогресивна енергия, а двойна дограма осигурява тишина и предпазва от вредните газове на улицата. Въздухът в сградата преминава през филтрация за фините частици и праха. На покрива са изградени градини, които не просто допринасят за комфорта на обитателите на сградата. Специални тръби събират дъждовната вода и в последствие тя се използва за поливане на растенията в комплекса.

централата на Норд Дойче Банк съчетава модернистична визия с грижа за околната среда и обитателите. Тя също така предоставя необходима зона от чист въздух и спокойна атмосфера, независимо от централното си градско положение. Не е учудващо, че архитектурно студио Бениш е предпочитан изпълнител и много подобни по значимост проекти по целия свят.

Строителни неща

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *