Централата на Норд Дойче Банк

Автор: Christian A. Schröder (ChristianSchd)


76 / 100

Централата на Норд Дойче Банк в Хановер е футуристична конструкция доминираща пейзажа на северногерманския град Хановер. Сградата е главният офис на Норд Дойче Банк. Това е банка – публична корпорация, притежавана от федералните провинции Долна Саксония и Саксония-Анхалт. Част е от „Ландесбанк“ – уникална за Германия структура, която представлява сдружение на държавни банки, организирани по региони и занимаващи се най-вече с корпоративно банкиране.

Интересния дизайн на централната сграда е дело на архитектурно студио Бениш. Основано от сина на известния немски архитект Гюнтер Бениш – Стефан, студиото работи от 1989 г. Екипът на „Бениш“ се разраства в последните 25 г. и в момента оперира от 3 големи офиса в Щутгарт и Мюнхен в Германия и Бостън в САЩ.

Сградата на централата на Норд Дойче Банк заема цяло каре и е интегрална част не само от пейзажа на квартала, но и от активностите, случващи се наоколо – търговия, спорт, култура. Сградата е подравнена с улиците наоколо, следвайки указанията за градско строене в Хановер. Целта е зданията максимално да допълват градския изглед и да могат да се съчетаят с околните сгради.

Дизайн

Творението на Архитекти Бениш е много интересно – централата на Норд Дойче Банк отвън изглежда като типичен модерен блок със стъклена фасада и неправилни форми. Сградата на Norddeutsche Landesbank е завършена през 2002 г. и се намира на Friedrichswall в Хановер, улица, свързваща центъра на града с жилищните квартали на юг. Сградата е с обща площ от 40 000 квадратни метра и осигурява офис пространство за персонал от около 1500 души.

Сградата на централата на Норд Дойче Банк започва като правилна платформа, от която седемнадесететажна сграда се издига на около седемдесет метра във въздуха, разделена на хоризонтални блокове, разположени под различни ъгли. Леко покритие от стоманени кабели и стъкло покрива изпъкналите части на сградата: „опъната гъвкава структура“ от вида, който обикновено се използва при окачени покриви, способна да устои на напрежението на опън.

Приземният етаж на сградата е обществено пространство, предлагащо ресторанти, магазини, кафенета и изложбени галерии.

В сърцето на сградата, далеч от градския шум, се намира оазис на спокойствието – голяма вътрешна градина. Централата на Норд Дойче Банк - Хановер - отвътреГрадината е публично достъпна и се вплита в ежедневната работа на банката. На място се намират още кафенета, ресторанти, магазини и декоративни ландшафтни елементи. Характерно е наличието на малки езерца и водни повърхности. Те отразяват светлината и добавят към усещането на спокойствие във вътрешния двор.

По думите на самото студио от архитекти, специфичната форма на кулата на сградата е алюзия към историческата архитектура в северна Германия. Голяма част от сградата се проветрява по естествен начин – чрез големи прозорци. Вътрешността е решена в съответствие с идеите за прогресивна енергия, а двойна дограма осигурява тишина и предпазва от вредните газове на улицата.

Въздухът в централата на Норд Дойче Банк преминава през филтрация за фините частици и праха. На покрива са изградени градини, които не просто допринасят за комфорта на обитателите на сградата. Специални тръби събират дъждовната вода и в последствие тя се използва за поливане на растенията в комплекса.

Централата на Норд Дойче Банк на Гюнтер Бениш и неговия син Стефан е сред най-иновативните му реализации; критиците говорят за завой към “деконструктивизъм” с оглед на неформалните, контрастиращи елементи в архитектурата на сградата.

Централата на Норд Дойче Банк съчетава модернистична визия с грижа за околната среда и обитателите. Тя също така предоставя необходима зона от чист въздух и спокойна атмосфера, независимо от централното си градско положение. Не е учудващо, че архитектурно студио Бениш е предпочитан изпълнител и много подобни по значимост проекти по целия свят.

Докато по-ранните проекти на Behnisch и Partner се характеризират с негъвкави форми и доста органичен стил, тази сграда няма референтни оси или правилни геометрии. Ъгловите обеми и прекъснатите форми създават модерна конструкция, в която съвместното проникване на равнини и пространствената деформация представляват силно динамични елементи. Резултатът е сграда, която се откроява като напълно различна от единния силует на града.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *