ехолот

78 / 100

Уредът, който в наши дни се нарича ехолот е патентован за първи път през 1913 г. Тогава немският изобретател Александър Бем (Alexander Behm – 11.11.1880 – 22.01.1952) патентова сонарен уред за определяне на морската дълбочина и дистанцията между плавателните съдове. Той действа на принципа на отразените звукови вълни.

Изпращайки звукови вълни към дъното ехолотът засича времето, за което те се връщат обратно. Тъй като се знае скоростта на звука се определя и разстоянието, което са изминали вълните. Според прецизността си подобни уреди могат да се използват и за изготвяне на карти на морското дъно, както и за откриване на потънали съдове. В риболовния флот се използва специален ехолот за откриване на рибни пасажи.

Принцип на действие

Самата техника на определяна на дълбочината е проста и разделя на 2 времето за отиване и връщане на звуковата вълна. Принципно скоростта на звука във вода е 1,5 км/с или 4700 фута/с. При по-прецизните измервания за всяко измерване се извършва калибриране на уреда, като се определя точната скорост на звука в съответената вода.

Повечето уреди обаче използват стандартно определена скорост на звука. За по-точни измервания се използват коефициенти за температура, налягане и дори соленост на водата.

Илюстрация на сонарно сканиране с помощта на многолъчев ехолот.
Илюстрация на сонарно сканиране с помощта на многолъчев ехолот.

За хидрографски анализ са нужни много прецизни и съответно скъпи уреди, които имат много по добра вертикална точност, резолюция, малко разсейване на сонарните вълни. За по-задълбочени изследвания се използват и ехолот, който работи на две честоти. По този начин се определя и вида на дъното. Високочестотният сигнал е ефективен до 100 метра дълбочина, докато за по-голяма дълбочина е по-подходящ нискочестотния сигнал.

За картографиране на големи дълбочини е много важно да се използват иреди с малко разсейване. В противен случай се получават големи отклонения между уреда и релефа, което води до неправилно определяне на формата, а това е особено важно при тримерно изчертаване на релефа.

Ехолотът обаче има и неочакван екологичен ефект. Животни като делфините, които също се ориентират посредством звукови вълни могат да се объркат от сигнала на уреда и да излязат в плитчинте, което би застрашило живота им.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *