Експериментално такси - ВНИИТЭ ПТ - изглед отпред

История

Експерименталното такси – ВНИИТЭ ПТ е създадено рез 50-те години, когато се налага мнението че е необходим специално конструиран автомобил и през 1962 г. е издадено постановление за създаване на експериментално такси. ВНИИТЭ-ПТ е съкращение на “Всесоюзного научно-исследовательского института технической эстетики Перспективное Такси”. Произведено е в един екземпляр, който е работил в продължение на месец като такси в Москва, преминал е успешно изпитанията и е бил препоръчан за производство на опитна серия в ЕрАЗ (Еревански Автомобилен Завод). Поради ведомствени неуредици това никога не се случва. Единственият ексемпляр на Експерименталното такси – ВНИИТЭ ПТ се е съхранявал дълго време в 19-ти таксиметров гараж в Москва. Понастоящем е изложен в Държавния Военно – Исторически Музей в с. Ивановское, Московска област. Автори на дизайна са Ю. А. Долматовски, А. С. Ольшанецкий и А. Б. Черняев.

Конструкция

Експерименталното такси – ВНИИТЭ ПТ е имало странична плъзгаща се врата, разположена отдясно по посока на движение. Купето има стоманена рамка, а панелите са от стъклопласти. Приложени са доста авангардни за времето си решения: това е първата съветска кола с електрически вентилатор в системата за охлаждане на двигателя (тъй като радиаторът е отпред), покрити с капаци светлини, черни колонки и рамки на прозорците и др.

Задвижването е на базата на двигател и скоростна кутия от Москвич 408 (1358 см3, 50 к.с.), поставен отзад напречно на купето. С този двигател колата развивала до 100 км/ч, което се е считало за достатъчно за градски условия.

Пътниците на експерименталното такси – ВНИИТЭ ПТ влизат през широка (740 мм.) плъзгаща врата с електрозадвижване и дистанционно отваряне от водача. Пътническият салон е отделен от кабината на водача, доста просторен и разполага с четири места.

Водачът има отделна обикновена врата. Седалката му е разположена почти централно, леко вляво.Интересна особеност е, че педалите за управление (от висящ вид) са се регулирали по разстояние спрямо шофьорската седалка.

Характеристики

Година на производство 1964 г.
Произведени броя 1
Дължина 4230 мм.
Ширина 1780 мм.
Височина 1625 мм.
Клиренс 178 мм.
Междуосие 1900 мм.
Следа задна 1400 мм.
Следа предна 1400 мм.
Вид задвижване 4х2
Скоростна кутия 4-степенна, мех.
Тегло 1215 кг.
Ускорение 0 – 100 км/ч 29 с.
Максимална скорост 105 км/ч

Източници

Cardesign.ru l Carstyling.ru l auto.ru.msn.com l ru.wikipedia.org

Видео

Снимки

[g-carousel gid=”2622″ rows=”1″ nocrop=”1″ random=”1″]

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.