електронна книга

83 / 100

Какво е електронна книга

Терминът електронна книга (на английски – ebook) все още не е докрай дефиниран от изследователите. Всъщност включва в себе си няколко понятия и се разбира по различен начин в зависимост от контекста. Всички са на мнение, че електронната книга не е просто електронен текст, написан, за да бъде прочетен на компютър. За електронна книга се приема комбинацията от софтуер и хардуер (програма и физическо устройство), специално проектирани за четене.

Специалистът по съхранение на дигиталното наследство Доналд Хоукинс през 2000 година определя електронната книга, като включва в нея четири компонента: файл, който позволява книгата да бъде изтегляна; специално устройство четец, за да бъде прочетена; възможност книгата да бъде изтеглена от интернет; възможност да бъде разпечатвана по желание.

Първата идея за електронна книга

За пръв път идеята за електронна книга се поява в есето As We May Think на американския инженер от Масачузетския технологичен университет Ванивар Буш (Vannevar Bush) през 1945 година. Той говори за трудностите, с които се сблъскват изследователите, когато натрупат голям обем налична информация. Представя идеята за лично устройство, в което изследователят може да съхранява нужната му информация и лесно да прескача от един документ в друг – нещо като портативна библиотека. Тук за пръв път се появява и идеята за хипертекст.

Алън Кей и портативната библиотека

Десетилетия по-късно идеята на Буш за електронна книга вдъхновява американският компютърен учен Алън Кей (Alan Key), който в докторската си дисертация от 1969 г. описва прототип на малък личен компютър. По-късно той започва работа за американския изследователски център Xerox Palo Alto, където има за цел да изобрети офиса на бъдещето. Заедно със своя екип започва работа по изобретяването на малък преносим компютър, но технологиите по онова време все още не му позволяват да го създаде. Все пак Кей предвижда интерфейс, която може да представя думи, изображения и звуци и смята, че компютърът има потенциала да надмине книгата като форма на комуникация.

Alto

Персонален компютър Xerox-AltoДокато Кей се концентрира върху езика за програмиране SmallTalk, в същия център Чък Такер работи върху създаването на компютър „с размер на тетрадка”. Така се появява първият преносим персонален компютър, наречен Alto, който през 1973 година пръв показва анимирано изображение на Бисквитеното чудовище от детското телевизионно предаване „Улица „Сезам”.

Този прототип цели да улесни работата в офиса, да предостави помощ на всеки служител, като същевременно позволи на служителите да обменят лесно информация помежду си. Състои се от графичен дисплей, мишка, клавиатура и процесор с диск, на който има записани около 1500 страници. Размерът на екрана е 8,5/11 инча.

ALTO струва цели 10 000 долара и е доста голям… за нашите представи. Не намира пазар, но идеите в него по-късно биват копирани от Apple Computer.

Майкъл Харт и Проекта Гутенберг

По същото време бъдещият американски писател Майкъл Харт учи в университета в Илинойс и използва университетската компютърна система, за да създаде първата книга в електронен формат в света. Използвайки кода ASCII, той открива, че може да създаде файл от буквено-цифрени комбинации, преведени в двоични битове. Този файл може да бъде съхраняван, изпращан и копиран безброй много пъти, както и да бъде прочетен от 99% от компютрите в света. Нещо повече, по този начин могат да се копират и изображения, звуци и дори триизмерни елементи.

През 1971 година Харт създава първата в света истинска електронна книга, като „преписва” в електронен формат текста на американската Декларация на независимостта. Тя е свалена от шест потребители.

Харт си поставя за цел да създаде електронна библиотека, в която има безплатни и лесни за използване книги. Това е началото на неговия Проект Гутенберг, който продължава да функционира и днес, благодарение на дейността на много доброволци. Към момента в безплатната онлайн библиотека има над 60 000 заглавия на книги от цял свят в различни електронни формати, но всяка една от тях задължително има и прост txt формат, който може да се прочете от почти всяко съвременно електронно устройство.

Електронна книга в края на ХХ век

След 1980 година продължават усилени разработки на преносими устройства за доставяне на информация. Министерството на отбраната на САЩ създава РЕАМ, който да удовлетвори нуждите на армията от съхранение и предаване на информация за лично ползване.

През 1985 г. Voyager Company публикува книги на CD-ROM.

През 1992 г. компанията Sony лансира Data Discman, който може да чете електронни книги от компактдискове. Първите електронни книги са предназначени за ограничена аудитория и представляват специализирана литература – технически наръчници за хардуер, производствени техники и др.

През 1993 година се появява софтуерното приложение за четене HyperCard, предназначено за компютрите Apple Macintosh и Apple IIGS. То помни страницата, до която сте стигнали, за да ви отвори нея при повторно връщане към книгата. През същата година Digital Book, Inc. предлага първите 50 цифрови книги на дискета.

През 1998 се появяват и първите специализирани четци за електронни книги: Softbook и Rocket Ebook. В тази година е получен и първият ISBN, издаден на електронна книга, а библиотеките на САЩ започват да предоставят безплатни електронни книги на обществеността чрез своите уебсайтове и свързаните с тях услуги.

Електронна книга след 2000 година

Ето няколко ключови за развитието на електронната книга събития от XXI век:

2000 г .: Романът на ужасите на Стивън Кинг „Ride the Bullet“ е издаден само като електронна книга. Едва след това получава хартиено издание.

2004 г.: Sony пуска Librié, първият четец на електронни книги, използвал технологията eInk (електронно мастило). Изчезнали са досадните отблясъци от екрани с подсветка в по-ранните четци на електронни книги, които напрягат очите. Сега думите на екрана имат почти същата яснота като думите, отпечатани на хартия.

2007: Онлайн търговецът на книги Amazon.com пуска Kindle, създаден изключително за американския пазар. Първите произведени бройки Kindle се продават за пет часа и половина.

2008: Books on Board (booksonboard.com) става първият онлайн магазин, който продава електронни книги за iPhone.

Август 2009 г .: Sony свързва библиотеки чрез цифровата мрежа Overdrive, за да могат хората да теглят електронни книги от тях.

Октомври 2009 г.: Amazon.com пуска Kindle 2 и започва да го продава в повече от 100 страни. През този месец Barnes & Noble пуска свой собствен четец за електронни книги, Nook.

Ноември 2009 г .: Учениците от частното канадско средно училище Blyth Academy са снабдени със Sony Readers, в който са качени всички техни учебници. Това е първото училище в света, което прави това.

2010+

Декември 2010 г.: Google създава Google eBooks, където пуска над 3 милиона заглавия. Така се превръща в най-големия магазин за електронни книги в света.

Май 2011 г.: Amazon съобщават, че продават в САЩ повече електронни, отколкото печатни книги.

Септември 2011 г.: Nature Publishing пуска пилотната версия на Principles of Biology, адаптивен модулен учебник, без съответното издание на хартия.

Септември 2012 г.: Amazon пуска Kindle Paperwhite, първия си електронен четец с вградени предни LED светлини.

Декември 2013 г.: Scribd стартира първата обществена услуга за безплатен абонамент за електронни книги.

Април 2014 г.: Kobo пуска Aura H₂0, първият в света водоустойчив електронен четец.

До 2015 г. в света са продадени над 70 милиона електронни четци.

В края на 2015 г. Google eBooks има повече от 25 милиона книги.

До края на 2016 година смартфоните и таблетите стават по-използвани от специалните четци като средства за четене на електронна книга.

През 2018 г. американските публични библиотеки отчитат рекордно голямо заемане на електронни книги.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *