Флицбайкът

72 / 100

Флицбайкът няма педали, няма зъбни колела, няма дори седалка. Дали можем изобщо да наречем това чудновато изобретение велосипед? Ето за какво иде реч.

Какво представлява флицбайкът?

Новият продукт е изработен от извита като арка висока рамка, в двата края на която са закрепени две колела. Между тях, както при обикновен велосипед, застава водачът. Тук обаче няма седалка, на която да седне. Вместо това той се закача на колани, които висят от рамката над него. Ръцете му държат кормилото, а главата му се подава през раздвоение в предната част. Близо до задното колело има стъпенки, на които краката удобно могат да се поставят, когато не се налага да велосипедът се засилва.

Флицбайкът се движи не с педали, а с избутване с крака, подобно на детските балансиращи велосипеди. Създателите му твърдят, че осигурява „удобно, ергономично пътуване между бягане и колоездене”.

За да задвижите флицбайк , достатъчно е просто да крачите или да се затичате леко и когато стигнете подходяща скорост, можете да вдигнете стъпала от земята, да ги подпрете на степенките и да управлявате с кормилото, докато инерцията ви носи още известно време.

Историята

Всички знаем, че велосипедът не се е променил съществено през последните стотина години. Да, сменят се използваните материали, технологии и оборудване, колоезденето става все по-безопасно, но механизмът на работа е принципно еднакъв.

Флицбайкът обаче е вдъхновен от едно изобретение от 19-ти век, предшественик на днешния велосипед с педали – т. нар. „лауфмашин” (от немски Laufmaschine – бягаща машина) или „денди кон”. Тя доста прилича на днешните детски балансиращи колелета със седалки и без педали.

Флицбайкът е създаден от германските дизайнери Том Хамброк и Юри Спетер. Те променят старата концепция, като я осъвременяват по описания начин. И силно се надяват, че така ще направят колоезденето по-забавно и привлекателно, за да насърчат хората да се откажат от ненужното шофиране.

Изглежда елементарно, но…

Разбира се, дори в тази наглед проста конструкция има блестяща инженерна мисъл, която осигурява не само иновативността на продукта, а и неговото удобство.

Рамката на флицбайка е създадена от стъкло и въглеродни влакна, за да е лека и здрава. Коланът е с петточкова система за закопчаване, за да разпределя равномерно теглото на ездача. В същото време системата за окачване държи тялото по такъв начин, че да е максимално близо до рамката. По този начин осигурява правилна поза, за да може пътуването да е наистина удобно и да отнема възможно най-малко усилия.

Името

Името на този велосипед – fliz, идва от немското „flitzen”, което означава „свистя”, „спринтирам” и дори „факир”. Звучи подходящо, нали?

Какъв е смисълът

Едва ли флицбайкът е нещо, което ще промени света, и на всички е ясно, че няма да замени обикновените велосипеди. Но не това е целта му. Всъщност създателите му искат просто да създадат привлекателна и забавна алтернатива в съвременните методи за придвижване.

Изобретението е спечелило награда за заслуги на Международното шоу за велосипеди в Тайпе.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *