Пилотираната летяща бомба V1 Fieseler Fi 103R Reichenberg

Пилотираната летяща бомба V1 Fieseler Fi 103R Reichenberg е вариант на известната летяща бомба V1, към която е добавена тясна кабина и минимумът от уреди за управление. Целта е мисии, при които пилотът вероятно ще загине (както е било при сходната японска разработка за противокорабни атаки Ohka), или в най-добрия случай ще успее да се приземи с парашут, но близо до целта на атаката. Произведени са около 175 бр.

Предвиждало се е да бъде носена от бомбардировача He 111 (способен да носи 1, или 2 под крилата си), като ги пуска близо до целта. След това пилотите насочват своята летяща бомба V1 към целта, изстрелвайки капака на пилотската кабина малко преди целта и скачайки с парашут. Изчислено е, че шансовете на пилот да оцелее при подобна операция са по-малко от 1% поради близостта на въздухозаборника на двигателя до пилотската кабина.

Douglas DC-3 е най-успешният транспортен самолет на всички времена

Douglas DC-3 е без съмнение най-успешният транспортен самолет на всички времена, най-многофункционален и най-широко разпространен. Между 1935 г. и 1950 г. са произведени около 13000 броя, от които няколкостотин все още летят и днес. През 1939 г. около 90% от световния трафик се е извършвал от Douglas DC-3. Повечето от самолетите са се използвали като военнотранспортни. Били са на служба във всички военни теартри на ВСВ.

Задвижван е от два двигателя Pratt & Whitney R-1830 Twin Wasp по 1200 к.с. всеки. Крайцерска скорост 207 км/ч. Капацитет до 32 пътници в зависимост от конфигурацията.

След края на войната най-успешният транспортен самолет се превръща в гръбнака на повечето авиопревозвачи. Между 1937 и 1964 г. 16 Douglas DC-3 са експлоатирани и от швейцарските авиолинии Swissair. След изтеглянето им от пътническите авиолинии, три от тях продължават службата си като учебни самолети. На днешно време най-успешният транспортен самолет се използва за носталгични полети.

Самолетът от снимките в галерията е изложен в Транспортния музей на Швейцария в гр. Луцерн. Купен е на 8.03.1947 г. за 283000 Фр. и е летял като пътнически самолет до 1964 г., когато става учебен. От 1969 г. е изложен в музея. Точната му модификация е Douglas C-47B-35-DK

Douglas DC-3 - изглед отстрани

Виждат се перденцата на прозорците и подвижната външна стълба за качване

Douglas DC-3 - изглед отстрани

Вижда се регистрационния номер HB-IRN на самолета. Всъщност точната модификация е Douglas C-47B-35-DK

Douglas DC-3 - вратата на самолета

Забележете, че има и две ключалки

Douglas DC-3 - вертикалния стабилизатор

Вижда се как е застопорен, за да не се върти при вятър в музея

Галерия военно – транспортен самолет Messerschmitt Me 323 Gigant

Messerschmitt Me 323 Gigant („Гигант“) е германски военно-транспортен самолет от Втората световна война. Представлява моторизиран вариант на военния планер Me 321 и е бил най-големият наземен (не воден) транспортен самолет през войната. Произведени са общо 213, като няколко са ъпгрейд на Me 321.

Към свързаната статия…

Галерия асиметричен самолет Blohm & Voss BV 141

Галерия асиметричен самолет Blohm & Voss BV 141 съдържа архивни снимки на известния асиметричен самолет. През 1937 г. Имперското министерство на авиацията обявява конкурс и пуска задание за разработване на разузнавателен самолет. Основното изискване е било да има много добър обзор от кабината. Друго изискване било да е едномоторен. Въпреки че фирмата Blohm & Boss не бива поканена да участва в конкурса, разработва на собствени разноски прототип на асиметричен самолет с изместена спрямо центъра кабина и орязан хоризонтален стабилизатор от страната на кабината. Въпреки че дизайнът е шокиращ, министерството поръча три опитни образеца и производствена серия от още пет. Самолетите са оборудвани първоначално с двигател Bramo 323 а по-късно с BMW 801.

Към свързаната статия…

Галерия Heinkel He 111Z “Zwillinge” – сдвоен бомбардировач

Бомбардировачът Heinkel He 111Z Zwilling се състои от два съединени бомбардировача от среден клас He 111. Той е създаден през 1937 г. и е един от двата самолета със сдвоен фюзелаж, участвали във военни действия. Другия такъв е P-82 Twin Mustang, който е разгледан в тази статия.

Към свързаната статия…

Галерия Mustang P-51 в швейцарските ВВС

Галерия Mustang P-51 съдържа предимно снимки от музея на швейцарската авиация в Дюбендорф (Dübendorf). След края на Втората световна война Швейцария придобива 130 бр. Mustang P-51 D втора употреба. Те остават на служба 9 години запълвайки недостига на изтребители в очакване на доставката на новите реактивни DeHavilland Dh-100 Vampire и DeHavilland Dh-112 Venom

Към свързаната статия…

Галерия разни авиационни снимки

В галерия разни авиационни снимки ще има различни, най-често интересни единични снимки на неща свързани с всичко което лети, както и неща които не летят, но са свързани с авиацията.

Противовъздушно трицевно 20 мм. оръдие Hispano Drilling Flab Kan 43/44

Противовъздушно трицевно 20 мм. оръдие Hispano Drilling Flab Kan 43/44, използвано от швейцарската армия в периода 1958 - 1985 г. Произвеждано е в държавната оръжейна фабрика в Берн. Екземплярът на снимката е изложен в авиационния музей в Дюбендорф. Произведени са общо 225 броя. Дължина на цевите: 1600 мм. Амуниции: 3 барабана с по 60 снаряда.

Пътнически самолет Фокер VIIa

Фокер VIIa е представен през 1924. Имал е 10 пътнически места и е предлагал комфорт, който не съществувал по това време. Имал е също така забележителна за времето си дължина на полета - 800 км. Продадени са общо 4 пътнически самолета Фокер VIIa, от които 3 на компанията Swiss Bаlair

Машина за зареждане с кислород

Модел на фирма MOWAG. Произведена е в завода на Burckardt в Базел, Швейцария. Служи за пълнене с кислородните бутилки на самолетите. Двигателят е MAG, а окачването и скоростната кутия от Форд. Има три предни и една задна скорости.

Кабина на de Havilland DH-112 Mk 4 Venom

На снимката е кабина на de Havilland DH-112 Mk 4 Venom. Швейцария поръча повече от 100 бр. през 1950 г. На служба са до 1983 г.

Реактивен двигател de Havilland Ghost 48 Mk.1

Разрез на едноконтурен радиален реактивен двигател de Havilland Ghost 48 Mk.1. Двигателят е от швейцарски de Havilland D.H.112 Venom. Този тип е бил на въоръжение в периода 1953 - 1983 г. Имал е тяга от 21,77 kN и е сглобяван по лиценз в Швейцария.

Авиационни двигатели - Реактивен двигател Junkers Jumo 004 B

Използван е в Messerschmitt Me 262-A1b. Тяга 8.92 kN

Галерия тежък скоростен изтребител Dornier Do 335

Галерия тежък скоростен изтребител Dornier Do 335 е посветена на най-бързият немски самолет с бутален двигател през Втората Световна Война. Това е постигнато с уникалния за времето си дизайн, базиран на задвижване с два съосни двигателя DB603E.

Към свързаната статия…