ГАЗ Торпедо

72 / 100

ГАЗ Торпедо е съветски спортен автомобил – плод на времето, в което е създаден. След края на втората световна война, автомобилният спорт започва бавно да се възражда. Появяват се първите прототипи, въпреки, че повечето автомобилни конструктори по време на войната са се преквалифицирали в конструктори на военна техника, а други са били репресирани. Алексей Андреевич Смолин е един от малкото продължаващи да се занимават основно с автомобилостроене. През 1951 г. той създава дизайна на ГАЗ СГ-2, станал известен като ГАЗ Торпедо.

Конструкция

ГАЗ Торпедо - схемаОбтекаемият, какповиден корпус на ГАЗ Торпедо е бил създаден на базата опит натрупан в самолетостроенето. Смолин по специалност всъщност е авиоконструктор. Носещата конструкция на купето  представлява клетка от ребра  и напречни профили от дуралуминий. Външните панели също са от алуминиева сплав. Местата на пилота и механика са закрити с обтекаем стъклен капак от органично стъкло.

Дължината на ГАЗ Торпедо е 6300 мм, ширината – 2070 мм и височината – 1200 мм. Използван е същият двигател, както на автомобила ГАЗ Победа Спорт – ГАЗ-20, с принудително пълнене и обем, увеличен до 2487 куб.см. Теглото на автомобила е 1100 кг. Обемът на стандартния двигател М20 е увеличен на 2487 см. Монтиран е компресор Roots и карданен вал с междинна опора. Двигателят е четирицилиндров с коефициент на сгъстяване 6.0 и един двукамерен карбуратор. Скоростната кутия е тристепенна без синхронизация.  Колата е доста мощна за времето си – 105 к/с при 4000 оборота в минута. Максималната скорост на ГАЗ “Торпедо” е 190 км / ч, колата е минавала 1000 метра за 33,7 секунди.

Състезания и рекорди

ГАЗ Торпедо - монтаж на двигателяС ГАЗ Торпедо са поставетни няколко национални рекорда в класа до 2500 куб.см. Единият е скорост на разстояние 1 км от старта – 106.856 км/ч и средна скорост на разстояние от 300 км – 165.899 км/ч. По време на състезанията е установено, че повдигнатата предна част влияе неблагоприятно на аеродинамичните свойства и на управлението на автомобила. По-късно бива понижена чрез използване на по-къси предни пружини. Подобреният ГАЗ “Торпедо” достига скорост от 201 км/ч, но по това време този резултат вече не е рекорд. За последен път ГАЗ-Торпедо участва в състезания през 1954 година.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *