Хиперзвуковият бомбардировач Ту 360

77 / 100

Хиперзвуковият бомбардировач Ту 360  е неосъществен проект за създаване на самолет, способен да нанася мълниеносни удари върху стратегически цели на НАТО. Разработката му започва в средата на 80-те години в СССР.

Основни характеристики

Проeктът бил много амбициозен. Oще първите изчисления показали, че за да може да носи полезен товар от 10 тона бомби, самолетът трябвало да има обща излетна маса от 350 тона. Огромното тегло на хиперзвуковият бомбардировач Ту 360 било съвсем нормално, като се има предвид, че диаметърът на фюзелажа щял да бъде 8 метра, дължината му 100 метра, а размахът на крилото 44 метра. При това максималната скорост трябвало да бъде 7500 км/ч, като крайцерската скорост била изчислена на 6000 км/ч. При тази скорост обсегът на полета трябвало да достига до 15000 км.

Конструкция

Постигането на подобни динамични показатели никак не било лесно. За целта инженерите решили да поставят 6 конвенционални реактивни двигателя, работещи на керосин и шест еднократни двигателя, които да се включват при хиперзвуков режим и работели на водород. За монтажът имало два варианта. Първият бил реактивните двигатели и водородните да са поставени един зад друг. При втория се разполагали един под друг с промяна на въздушния поток.

Поради по-силната възпламеняемост и прекалено ниска температура на кипене на водорода била необходима изработката на специални резервоари с изолация. Тъй като успехът не бил сигурен, за всеки случай се провеждала и разработка на двигатели, работещи с втечнен метан.

Евентуално хиперзвуковият бомбардировач Ту 360 трябвало да замени свръхзвуковия Ту 160. Новият самолетът трябвало да бъде по-добър във всяко отношение. Освен с по-високи скоростни показатели той тябвало да има и по-малоброен екипаж от само двама души. Въоръжението трявало да се събира изцяло в корпуса на самолета. За целта били предвидени два бомбени отсека, в които да се помещават две хиперзвукови крилати ракети Х-90 с голям обсег на действие.

При западните съперници хиперзвуковият бомбардировач Ту 360 бил известен като проект Ту-2000 B и всъщност представлявал един от последните опити на СССР да спечели студената война, но тя завършила още преди да полети и един прототип. През 1992 г. станало ясно, че новата руска държава не разполага с финансов ресурс да продължи разработката на хиперзвуковия бомбардировач Ту 360 и така проектът бил прекратен. Идеята и изчисленията останали само на хартия.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *