House Attack

https://database.az/en/article-view/2054


80 / 100

История

House Attack представлява интересна архитектурна инсталация във Виена, Австрия, създадена по идея на Ервин Вурм. Авторът си сътрудничи с виенския музей Museum Moderner Kunst (MUMOK) и „поставя“ еднофамилна къща под ъгъл на покрива на музея. Погледнато отдалеч, изглежда сякаш къщата е паднала от небето и се е „приземила“ върху грубата, сива структура на музея.

House Attack е поставена на мястото си през 2006 година. Проектът е предизвикателен от техническа гледна точка. За да бъде закрепена на покрива на музея, къщата е изработена с нарочно оставена дупка в тавана. След това внимателно, с помощта на кранове, е издигната до желаната позиция и закрепена за стоманената конструкция на сградата.

Послание

Основната цел на Вурм, известен със своя нетрадиционен подход към изкуството, е да даде повод за размисъл, като изгради противоречива архитектурна визия. С House Attack авторът се стреми да разклати архитектурните представи за „нормално“ и по този начин да разчупи архитетурните перспективи. Очевиден контраст се наблюдава между голямата, сива фасада на музея и малката, бяла къща на покрива му.

Освен това, инверсията на обичайната позиция на къщата – поставена „нагоре с краката“ – е свързана именно с идеята за нетрадиционния дизайн и бягството от нормалното. Изборът именно на MUMOK за домакин на инсталацията също не е случаен. Музеят поддържа колекция от над 7000 творби на модерни и съвременни художници от 20ти и 21ви век.

Вурм описва House Attack като „объркване на възприятията“ и доказателство, че всяко нещо, дори и нещо ежедневно като обикновена къща с червен покрив, може да се превърне в скулптура и произведение на изкуството.

Инсталацията House Attack действително изглежда така, сякаш гигант е захвърлил къщата и тя се е озовала, забита в покрива на музея. С това авторът цели да вдъхнови архитектите от своето поколение и да им покаже, че архитектурата е изкуство и като такова, не познава ограничения. Също така, инсталацията е и метафора на трудностите или конфликтите, пред които архитектите са изправени понякога при изпълнението на поверените им проекти. Поради своята необикновеност, къщата на Вурм се превръща в един от най-разпознаваемите, но и най-странни символи на модерното изкуство. Понастоящем интасталацията е демонтирана.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *