ЯГ-12 четириосен камион

82 / 100

ЯГ-12 е четириосен камион – прототип с четири оси, при които всички колела са задвижващи. Построен е през 1932 г. в Ярославския автомобилен завод и е първият в СССР и един от първите в света четириосни камиони със всички задвижващи колела.

Конструкция на ЯГ-12

ЯГ-12 е със зависимо окачване на двете предни оси тип De Dion. И четирите предни колела са задвиващи и управляващи. Спирачките са с вакуумен усилвател. Любопитно е, че трансмисията на автомобила включва 18 универсални шарнира. Съединителят е сух, многодисков.

ЯГ-12 задвижванеВ конструкцията на ЯГ-12 за първи път са използвани механизми за равномерно разпределяне на двигателното усилие между всички колела. Окачването позволявало преминаването на всяко колело поотделно през препятствия с височина до 45 см. Благодарение на общо дванадесетте колела е имал много добра проходимост по кални терени.
Двигателят е бил бензинов Continental 22R с обем 8190 куб./см., шест цилиндъра и мощност от 120 к.с. Резервоарът е с вместимост 164 л., а разходът по шосе – 52 л./100км. Максималната скорост на шосе била 45 км./ч., а радиусът на завой само 9 м., при дължина на камиона от 6586 мм. Товароподемността на шосе е 12 тона, а извън – 8 тона.

Високите (за това време) мощност и въртящ момент са осигурявани както от двигателя, така и от скоростната кутия с осем предни и две задни предавки. Мощността, както и наличието на лебедка монтирана под каросерията са позволявали на ЯГ-12 да стане перспективен артилерийски влекач. Планирало се да се построят оща 7 проротипа, както и да започне масово производство за нуждите на Червената армия, а също така и на негова база да бъде разработен двуетажен автобус.
След успешни тестове единственият прототип ЯГ-12 е изпратен в една от военните части около Саратов. За съжаление там следите на ЯГ-12 се губят.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *