пулпит

76 / 100

В денталната практика освен кариеса, който е най-често срещаното инфекциозно заболяване, друго често срещано заболяване е пулпитът. Той представлява възпалителен процес, който обхваща пулпата на зъба. Тя представлява кухината (сърцевината) в даден зъб, в която са концентрирани всички нерви, кръвоносни съдове и съединителна тъкан. Благодарение на тях хранителните вещества успешно достигат до зъба и той може да функционира правилно. Пулпата е защитена от зъбните тъкани (емайл, дентин). Но при дълго нелекуване на даден кариес, неговата инфекция прониква и заразява сърцевината на зъба и така се получава пулпит или казано по друг начин възпаление на пулпата.

Ако кариесът е неправилно почистен и се постави обтурация, това води също до поява на пулпит. Обяснява се с това, че непочистените бактерии продължават да живеят и да образуват газове, които разхерметизират зъбната пулпа. Това води до нейното заразяване и инфектиране. Механичната травма също може да причини пулпит. Зъб, който е подложен на големи температурни аномалии, също може да реагира с такова възпаление.

Симптоми

Една от най-основните и популярни симптоматики на пулпита е силната болка. Тя се характеризира с това, че е пулсираща, трепти си ритъма на сърцето и се появява предимно нощем, когато организмът се затопли и е в легнало положение. Повишава се налягането в зъба и оттам блката се засилва. В някои от случайте пациентите при натиск могат веднага да локализират болния зъб, но повечето пъти болката е обхванала и съседни зъби и трудно може да посочат засегнатия.

Важно е да се отбележи, че при това състояние боукоуспокояващите медикаменти, не помагат. Именно поради тази причина, пациент страдащ от пулпит, трябва спешно да се обръне към специалист. След като има възпаление, следва да се появи и отток на заболялото място. Тъй като пулпата, коята е засегната, е заобиколена от твърдите тъкани на зъба, подуването не е забележимо, не се изразява с външна проява по меките тъкани, предимно венеца. И точно заради това, болката е главният симптом. Появява се и локална температура на мястото на възпалението и може да се наблюдава гнойна колекция.

Видове пулпит

Свързано със симптоматиката, се различават най-общо казано два вида пулпити. Първият това е острият пулпит. При него се наблюдава тази пулсираща болка, която не се облекчава от медикаменти. При преглед от специалист, след перкусия (почукване по зъбите), пациентът може ясно да конкретизира болния зъб, тъй като той е болезнен при натиск. Ако се консумират сладки храни, възпаленото място отново реагира. Вторият вид това е хроничният – при него нямаме ясно изразени симптоми. Характерно е, че се появяват болки при консумация на много топли и студени храни и напитки. Друг симптом, който може да помогне в поставянето на диагнозата е появата на лош гноен дъх.

Лечение

Като всяка възпалителна реакция и пулпитът може да бъде лекуван. Колкото по-рано бъде установен, толкова по-благоприятна е прогнозата. Ако даден пулпит бъде установен още в ранен стадий, неговото лечение може да бъде сведено до медикаментозно третиране. Почиства се заразената зъбна тъкан, достига се до пулпата и се поставят лекарства на калциева основа. Благодарение на тях се стимулират кръвоносните съдове и нервите и това спомага пулпата да продължава да се изхранва от тях. Тоест не се достига до умъртвяването на зъба. Този процес е наречен биологично лечение и е желателно да бъде следен на всеки три месеца.

В повечето случаи пулпата е инфектирана много и медикаментозното лечение няма да има никакъв резултат. За това се пристъпва към почистване на всички нерви, които се намират в нея и в корените на зъба. Най-сигурният метод за почистване на нервите е като се извърши така наречената витална екстирпация (отстраняване на нервите). Това се извършва в медицинско заведение под местна анестези и със специален инструментаруим.

След щателно почистване и промиване на зъба, стерилно се запълва и затваря с обтурация (пломба). Друг метод за лечение на пулпит е да се постави вещество – арсен върху пулпата, за да може тя да се самоумъртви и след това да се извърши кореновото почистване и лечение. Един нелекуван пулпит и установен прекалено късно, води до екстракция (вадене) на заболелия зъб.

Фактори

Има няколко причини, които водят до появата на пулпит. Вече беше споменато, че непочистените кариеси са основният фактор за възпаление на пулпата. Тютюнопушенето е вреден навик, както за целия организъм, така и за зъбите. Недобрата устна хигиена е много голяма предпоствака за развитие на инфекции и възпаления. Храните, богати на захари също водят до пулпит. Хора, които се занимават със стресови професии, стискат нощем зъби, могат да предизвикат счупване на някоя коронкова част, а имено механичната трамва също е фактор.

Затова превенцията и профилактичните прегледи при дентален лекар са много важни, за да бъдат избегнати болки, възпаления и счупвания на зъбите.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *