Камионът Praga V3S

80 / 100

Камионът Praga V3S е многофункционален камион за всякакви терени по схемата 6х6 с голям просвет и много висока проходимост. Проектиран е за нуждите на чехословашките въоръжени сили, но има и много граждански модификации. Произвеждан е между 1953 и 1990 г. в Чехословакия.

Фирмата Praga произвежда камиона до 1964 г., след това компанията Avia до около 1986 г., след което братиславската компания BAZ проидвежда тези превозни средства до 1990 г. Произведени са общо около 130 000 броя. Камионът Praga V3S беше сред най-добрите офроуд товарни превозни средства за времето си и чехословашката армия го използва повече от половин век. Това е и най-дълго произвежданият чехословашки камион.

Кратка история на фирмата Прага

Фирмата Praga е основана през 1907 г. и оттогава компанията е проектирала и произвела стотици хиляди автомобили, камиони и автобуси, мотоциклети, самолети, военни и селскостопански машини. Praga се превръща в една от най-големите компании за автомобилно инженерство в Централна Европа през първата половина на 20-ти век и се разраства, за да се превърне в една от “големите три” марки на Чехословакия.

В момента произвежда състезателните коли от серията R1, картове, камиони за състезания (вкл. Париж-Дакар) и многофункционалния самолет SM-92T Praga Alfa.

Създаване на Praga V3S

В началото на 50-те години на миналия век чехословашката армия се нуждаела от нов, модерен камион, който да е сравним с най-добрите вносни аналози. През август 1951 г.  заданието есъгласувано и фирмата Прага е избрана за изпълнител. След като проучват дизайна на Studebaker US6 и ЗиС-151 (ЗиЛ-151), чехословашките специалисти създават дизайна и първия прототип само за пет месеца. Още една година им отнема тестването и пускането на камиона в производство. На 2 април 1953 г. Камионът Praga V3S (Vojenska 3tunova Specialni – Военен тритонен специален), започва да се произвежда на конвейер.

Конструкция

Камионът Praga V3S в базов вариант е със собствено тегло 5350 кг. и товароподемност 5000 кг. Дължината му е 6.9 м., ширината – 2.3 м., а височината – 2.9 м.

Рама и окачване

Камионът Praga V3S има рама от кован прокат във формата на стълба, оформена от стоманени U-образни профили. Те са свързани и подсилени с L-профилни прегради, свързани чрез нитове. Рамата се отличава с голяма гъвкавост на усукване. Междуосието е 3 580 + 1 120 мм. При някои превозни средства има барабанна лебедка с червячна предавка, разположена зад задните оси, на рамата, задвижвана от шарнирен вал от допълнителна скоростна кутия. Лебедката има теглителна сила от 29,4 kN.

Към рамата са монтирани предното кормилно управление и двете задни оси със зависими окачвания на полиелиптични ресори. Всички оси са с редуктори, задното окачване е балансирано.

Спирачната система при първите серии е едноконтурна, а при вторите – двуконтурна, със спирачни барабани на всички колела и пневматично задвижване. Въздухът се подава от авариен въздушен резервоар с обем 40 l и резервоар за подаващ въздух със същия обем. Спирачката за паркиране действа върху барабана зад спомагателната скоростна кутия.

Колелата са стоманени дискови с плоска джанта размер 5.00 S-20. Джантите са стандартно оборудвани с гуми 8.25-20 HD 10PR със стрелка. Общият брой джанти е 10 + 2 резервни.

Задните мостове са снабдени с двойни колела и са окачени от два надлъжни полуелиптични листови ресора, окачени на носачи за рамата. Всеки заден мост се поддържа и направлява от три надлъжни люлеещи се рамена. Предният мост е окачен на два надлъжни полуелиптични листови ресора с хидравлични амортисьори. Кормилното управление се състои от глобоиден шнек и макара.

Двигател и трансмисия

Камионът Praga V3S се задвижва от редови 6-цилиндров дизелов двигател Tatra-912 с въздушно охлаждане монтиран непосредствено зад предния мост. Двигателят всъщност е Камионът Praga V3S - двигателразработен като половината от 12-цилиндровия V-образен двигател Tatra-111. Въпреки обема си от 7.4 литра, максималната мощност е около 100 к.с. Максималният въртящ момент е 350 Nm, което е много да времето си и се развива още при 1200 об/мин, което води и до нисък разход – около 25 л / 100 км.

В тандем с двигателя работи механична 4-степенна скоростна кутия, която заедно с двустепенната раздатъчна кутия е сглобена в един блок. От него към осите въртящият момент се предава с помощта на отделни карданни валове.

Разположението на двигателя предопределя специфичния дизайн на кабината. Двигателят се намира почти изцяло под / в кабината, покрит с капак. Кабината е изцяло метална, триместна и е заимствана от Tatra T805. При военните версии в дясната част има командирски люк на тавана.

На рамата вдясно под кабината на водача има 120 л резервоар за гориво.

Проходимост

Камионът Praga V3S има редуктори и блокировка на задните мостове, висок пътен просвет, устойчива на усукване рама и двигател с висок въртящ момент. Всички тези предпоставки осигуряват феноменална проходимост. В сравнителни тестове чешкият камион надминал ZIS-151 (6×6), Studebaker US6 (6×6) и дори двуосната Tatra 128 (4×4) .

Камионът Praga V3S безпроблемно преодолява бродове с дълбочина до 800 мм, изкачвания със стръмност до 37%, канавки с ширина до 700 мм и вертикални препятствия с височина до 300 мм. В същото време, за разлика от бензиновите конкуренти, той изразходва много по-малко гориво. Контролният разход на гориво не надвишава 25 л / 100 км.

Поради избраните предавателни числа, Камионът Praga V3S има максимална скорост от едва 60 км/ч. Но за основния клиент – армията основното е, че Praga V3S успешно транспортира по пресечен терен товар с тегло до 3 тона и в същото време може да тегли ремарке с тегло до 4 тона. На нормален път тези показатели се увеличават до 5 тона и съответно 5,5 тона.

Камионът Praga V3S има като основен клиент Чехословашката народна армия, но има и много цивилни модификации – фургони, кранове, зистерни и пр. Част от машините бяха изнесени за страните от СИВ (включително България), Близкия изток, Африка и др.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *