Казуарът е втора по големина и първа по опасност птица


Казуар – най-опасната птица на света (според рекордите на Гинес)

Казуарът е птица от тип Хордови и разред Казуароподобни. Тя се смята за втората по големина птица в света след щрауса. Името й произлиза от две папуаски думи – kasu, което означава рогати и weri, което означава глава (рогата птица) и е обявена за най-опасната птица на Земята според рекордите на Гинес.

Хранене и местообитание

За разлика от другите птици в този разред, казуарите обитават екваториални гори. Най-разпространени са в тропическите гори на Нова Гвинея и съседните острови. Прехранват се основно с плодове и семена, а понякога и с насекоми, жаби или змии.

Общи характеристики

Някои твърдят, че казуарът изглежда като „гигантска праисторическа пуйка“, но всъщност е потомък на динозаврите. Изглеждайки донякъде като комбинация от пуйка и щраус, тялото му се отличава с различни цветове и текстури – от голямото му черно оперение по тялото до синкавата кожа на главата, червеникавата шия и синьо-сивите крака.

Женските екземпляри са по-едри и по-ярко оцветени от мъжките. Възрастните са високи около 1.5-1.8 метра, въпреки че някои женски могат да достигнат до 2 метра височина и тегло до 58-59 кг.

Поради липсата на гръдно-костна структура, позволяваща поддържането на мускулите, необходими за летене, казуарът, подобно на щрауса и емуто, е безлетна птица. Въпреки че не може да лети, този внушителен екземпляр е отличен боец, скачайки на 2 метра от земята и развивайки скорост до 50 километра в час.

Характерен за казуара е костният израстък на главата, наподобяващ рог. Той прилича на шлем, може да расте до около 15 см дължина и 17 см височина, което предотвратява всякакви наранявания на черепа по време на битка.

Предимство на казуара при боеве е не само шлема на главата им, а и средният нокът на краката им, който достига ди 12 см дължина и е толкова мощен и остър, че може да убие дори човек.

Размножаване

Женските екземпляри се размножават с няколко партньорa. След като снесат яйцата си, те ги изоставят и мъжките поемат майчинската роля, като инкубират яйцата поне 50 дни. Бащите никога не напускат гнездото, включително не се хранят и не пият вода, докато пазят яйцата. След като яйцата се излюпят, мъжките прекарват следващите девет месеца в отглеждане и защита на малките. Те също така ги учат как да се хранят и как да се грижат сами за себе си.

Средната продължителност на живот на тези птици е около 40-50 години.

Най-опасната птица на планетата

Въпреки репутацията си, казуарите няма да атакуват без причина. Те са доста срамежливи същества и по-скоро биха избегнали конфликт, когато е възможно. От друга страна тези птици са изключително териториални и са готови на всичко, за да бранят малките си.

Статистиката сочи, че средно 200 души биват нападнати от казуари всяка година. 70% от всички атаки са при самозащита, когато хора се опитват да приближат птиците и ги поставят в ситуация, в която се чувстват застрашени. Въпреки че има стотици нападения всяка година, първият регистриран смъртен случай от 80 години насам, е тази година (на 12 април 2019 г.) 75-годишен мъж бил нападнат от една от екзотични птици, които отглеждал в имота си във Флорида, САЩ. По-късно починал в болницата в резултат на тежките наранявания и травми.

Екологична роля

Разположени в далечните северни части на Австралия, обикновено в дъждовните гори на Куинсленд, казуарите са отговорни за разпространението и покълването на растенията в цялата област. Тъй като са основно плодоядни животни, различни неразградими семена и плодове се отделят чрез изпражненията им, което позволява семената да се превърнат в нови растения. В резултат на това казуарите са естествените градинари на тропическите гори.

Зоология

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *