Radschlepper Ost

80 / 100

Radschlepper Ost е влекач разработен от Фердинанд Порше за улеснение на войските и справянето с руската кал по време на ВСВ.  Радшлепер Ост  буквален превод от немски означава Колесен влекач Изток. Машината била известна още като Porsche 175 или Skoda RSO, защото била произвеждана в заводите на чешката фирма в Млада Болеслав.

Kонструкция

Radschlepper Ost представлявал тежък, пълноприводен, четириколесен влекач. В силуета на машината се откроявали най-много големите му колела. Те били изработени изцяло от стомана и били с диаметър 1,5 м., като за различни терени били предвидени различни видове колела. За подобряване на сцеплението за колелата били заварени лопатки, с които приличали на зъбни колела с наклонени зъби.

Двигател

Двигателят бил разработен от самия Фердинанд Порше и представлявал четирицилиндров агрегат с въздушно охлаждане, работещ с бензин и развиващ мощност от 90 к.с. при работен обем от 6023 кубически сантиметра. Той бил монтиран в предната част на влекача под дълъг капак, който силно затруднявал видимостта пред водача. Като стартерен двигател за особено студено време бил монтиран малък, двуцилиндров мотор.

Комбинацията от тесните метални колела и собственото тегло от седем тона предизвиквали прекалено голямо контактно налягане с пътя и машината често затъвала още при тестовете, а на заледени повърхности било почти невъзможно да се управлява. Дължината на Radschlepper Ost възлизала на 6,22 м, ширината на 2,20 м, а височината на 3,06 м. Максималната скорост на влекача била 16 км/ч. Според конструкторите Radschlepper Ost трябвало да може да превозва полезен товар с тегло пет тона на разстояние 120 км.

Окачване

Radschlepper Ost окачванеОкачването било изградено от листови ресори, към които били прикрепени твърди мостове. Към всеки един от мостовете бил монтиран по един триъгълен носач, който да предава теглителната сила от колелата към рамата на влекача. Трансмисията се състояла от петстепенна предавателна кутия и блокируеми диференциали.

Концепцията обаче била нетипична, защото от разпределителаната кутия тръгвали по два карданни вала към всеки един от двата моста. Това било така, защото диференциалите не били в мостовете, а в самата разпределителна кутия.

В мостовете на Radschlepper Ost били монтирани конусни предавки, които посредством полувалове трябвало да отвеждат движението към колесните редуктори. При предните колела те били също конусни, за да се позволи отклоняването на управляемиете колела, но ъгълът на отклонение бил малък, което значително увеличило радиуса на завой. Машината разполагала с лебедка, до която се достигало през капак в пода на товарното отделение.

Разходът на гориво на Radschlepper Ost бил зашеметяващо висок. Нормално възлизал на 200 литра на 100 км, а при тежки условия можел да достигне до над 600 литра на 100. Не била предвидена никаква бронировка или въоръжение.

Приложение

Въпреки недостатъците си известен брой произведени машини заминали за източния фронт, където намерили и гибелта си. Част от машините били изпратени да служат в по-леките условия в Нормандия и Нидерландия.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *