Миниавтомобилът Zündapp Janus

Von The Bruce Weiner Microcar Museum - requested from author, CC BY 2.5,


81 / 100

Миниавтомобилът Zündapp Janus (Цюндап Янус) е странен малък автомобил от края на 50-те години, който се отличава най-вече с нестандартните си врати.

Годините след Втората световна война са много тежки за Европа и много производители се старят да преорганизират производството си, за да отговорят на новите пазари. В опит да се спаси производителят на мотоциклети Zündapp започва производство на автомобили. За база на автомобила е избран Dornier Delta, който е творение на авиационните заводи Dornier. Производството започнало през 1957 г. и било преустановено на следващата година след едва 6902 произведени бройки. Цената на автомобила била 3290 германски марки (преизчислено днес около 8115 евро), като за отопление се доплащали още 40 марки.

Купе

Целта на създателите била да конструират ултра евтин автомобил, което определило и малките му размери. С дължина 2.89 м., ширина 1.41 м. и височина 1.4 м. миниавтомобилът Миниавтомобилът Zündapp Janus отвътреZündapp Janus имал собствено тегло от 425 кг, и същевременно полезният товар бил 300 кг. Това спокойно позволявало движение с четирима възрастни на борда. Най-характерният елемент от автомобила били неговите врати. Те били две и не се отваряли настрани, а напред и назад. През всяка една от тях се достигало до две места. В предната и задната част имало по две малки розорчета с триъгълна форма, които се отваряли, за да се проветрява купето.

Миниавтомобилът Zündapp Janus имал форма на купето която при поглед отстрани правел трудно разпознаването на предната и задната му част. Точно поради тази причина бил наречен на римския бог Янус, който бил изобразяван с две лица едното от които гледало напред, а другото назад. При някои модели се поствял люк на покрива, който бил изработен от непромокаем плат. Двигателят бил поставен в средата между двете седалки. Задната седалка била поставена така, че пътниците, които седяли на нея гледали назад, а не напред.

За любителите на минималистичното къмпингуване било удобно да се спи в автомобила, защото и двете седалки можели да се повдигнат, а облегалките им да се наклонят до хоризонтално положение, така че да се получи плоско легло.

Задвижване

Миниавтомобилът Zündapp Janus имал задвижване отчетливо носещо мотоциклетните гени на фирмата. Двигателят бил двутактов, бензинов с един цилиндър, с въздушно охлаждане и бил поставен хоризонтално. Работният му обем бил 245 кубически сантиметра и развивал 14 конски сили. Тази мощност била достатъчна за развиване на скорост до 80 км/ч. Предавателната кутия разполагала с четири предавки за движение напред и една за движение назад.

За да се осигури място за органите за управление миниавтомобилът Zündapp Janus имал предно окачване изградено с два надлъжни носача, които били извити, за да могат да поемат всички усилия. Задвижващи били задните колела, като при тях окачването също било независимо. Благодарение на независимото окачване и на двата моста и винтовите пружини возията била много добра. Спирачките били хидравлични с четири вентилирани барабана.

Резервното колело било сместено отляво на двигателя. Лостчето за смукача било под сегалката на водача. От лявата страна непосредствено да страничния панел бил разположен лоста за ръчната спирачка. Макар и вратите да се отваряли както тази на BMW Izetta, при Zündapp Janus кормилната колона не се накланяла напред при отваряне на предната врата.

Въпреки всички качества на автомобила неуспешните продажби били от решаващо значение за прекратяване на производството му. Така фирмата била принудена да продаде фабриката, която го произвеждала, на Бош.

Миниавтомобилът Zündapp Janus е увековечен и в анимацията на Дисни – Колите втора част като там е в ролята на професор Цюндап.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *