Млечните зъби

81 / 100

Млечните зъби са първият набор от зъби в развитието на растежа на хората и повечето бозайници. Те се развиват още през ембрионалния стадий и поникват (тоест стават видими над венеца) по време на ранна детска възраст. Те обикновено падат и се заменят с постоянни зъби, но при липса на постоянни заместители могат да останат функционални в продължение на години.

Развитие

Правилното развитие и поява на млечните зъби е много важен процес в растежа на едно дете. По време на бременността, около шеста седмица, започва да се формира зародиша на млечните зъби. За да може правилно да се изхрани този зародиш и да развие зъб, е важно достатъчно наличие на калций в организма на бебето. Заедно с калция, флуорът и витамин Д са главните елементи, които помагат зъбите да бъдат сформирани. Всички витамини и минерали се получават нормално от храната. Ето защо едно балансирано хранене е от огромно значение за доброто развитие не само на зъбите, а и на целия организъм.

По време на бременност, зародишът извлича тези полезни вещества от храна, коята майката консумира. Ако тя не е достатъчно витаминозна, бебето може да си набави необходимите му витамини от запасите на майката. Но това от своя страна е неблагоприятно за родилката, защото в бъдеще тя ще получи дефицит на важни хранителни вещества.

Пробиване

Появата на първото млечно зъбче е около шестия месец след раждането, нарича се резец, млечен резец и се намира на долната челюст отпред – във фронта. В много случаи растежът на млечните зъби предизвиква дискомфорт на детето. То става неспокойно, венците му се зачервяват, леко се подуват и почти винаги е придружено с повишаване на температурата на тялото. Родителите могат да спомогнат поникаването на зъбките да стане по-лесно, като извършват масажи на венците. Има специализирани препарати, с които да се третира мястото на поникващото зъбче и беберони, с които детето смучейки го, почесва и успокоява венците си.

Желателно е обаче бебероните след втората година на детето да бъдат ограничени. Причината за това е, че използвайки го дълго време, бебето ще започне да размества появилите се млечни зъбки и да разваля тяхната правилна редица. Това дава отражение на постоянните зъби и след като детето израсте и смени млечните с постоянни, ще се наблюдава деформация, получава се така наречена отворена захапка. Друг отрицателен момент при ползването на залъгалки е как те повлияват на езика. Тъй като езикът е мускул, при смучене той се развива и уголемява. Поради тази причина може да се получи дефект при говора.

Хигиена

Грижата за устната кухина на една кърмаче трябва да съществува още преди да е пониклнало първото зъбче. Това става лесно и е желателно да бъде правено от родителите след всяко хранене на детето. Леко с влажна марличка да се обтрият венците, бузките и езичето. След появата на зъбчето, процедурата с марличката трябва да продължи. А когато млечните зъбчета станат повече, детето трябва да използва четка и паста. Първоначално родителите показват и го учат как да почиства и след това се оставя то само да извършва хигиената си. Главата на четката за зъби трябва да бъде малка, власинките да са меки, да не разраняват меките тъкани и пастата за зъби предназначена за деца.

Много е важно около втората година, детето да бъде заведено на първи профилактичен преглед при специалист. Причината за това е, че здравето на млечните зъби е от изключително значение. Необходимо е поне два пъти в годината да се води на преглед при специалист. Желателно е това да е един и същи човек, за да може детето да свикне и да се сприятели с него и посещението при зъболекар да се превърне в приятно изживяване.

Кариеси

Ако един кариес на млечен зъб не бъде лекуван на време, той прониква и заразява постоянния, който се намира под него. При падане на млечния, постоянният зъб изниква с кариес.

Също така кариесите на млечните зъби могат да обхванат две съседни зъбчета и трудно се забелязват в домашни условия. Ако до един млечен зъб с кариес е поникнал вече здрав постояннен, той след време също ще бъде заразен. Това е другата причина на време да се лекуват млечните зъби. Разбира се и млечните зъби имат своята пулпа (сърцевината за зъба, намиращи се всички нерви и влакна, които го кръвоснабдяват). Ако даден кариес не е почистен, той заразява и пулпата, получава се пулпит. Той също е лечим, но изисква по-голямо търпение от страна на лекаря по дентална медицина и семейството.

От всичко казано до тук, става ясно, че млечните зъби са важни за правилното функциониране на дъвкателния апарат на детето. Ето защо те трябва да бъдат поддържани и лекувани. От тяхното здраве зависи и здравето на постоянните зъби. Ако един млечен зъб се извади преди да му е дошло времето, това може да затрудни поникването на постоянния и ще размести правилната подредба на зъбната редица. Ето защо хигиената на устаната кухина е важен елемент от възпитанието на детето. Знае се, че след храна остават частици, които ферментират, увеличават киселинността в устата и това е предпоставка за развитие на кариес.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *