полифазен сън

Полифазен сън е всъщност група от модели на сън, които  могат да включват между 4 и 6 цикъла на сън в едно денонощие. Тези сънни комбинации са разделени в няколко категории.

Статията е продължение на Модели на съня – монофазен сън и двуфазен сън – част I

Метод Everyman

Методът Everyman е най-успешният и популярен график за намален сън към днешна дата. Той непрекъснато увеличава популярността си и хората, които го практикуват, не получават дисбаланс в организма си. Докато при монофазния, двуфазния и трифазния модел всички интервали на сън съвпадат с циркадните ритми на организма, циклите на Everyman разчитат както на циркадните, така и на ултрадиевите ритми. Това означава, че адаптацията на организма към този метод е значително по-трудна. Въпреки това методът Everyman все още е най-лесният за изпълнение от останалите модели на полифазен сън. Интервалите на сън при Everyman включват:

Everyman 2 (E2), при който има по-дълъг период на сън в рамките на 4,5-6 часа и две 20-минутни дремки;

Everyman 3 (Е3), при който дългият период на сън е около 3-4 часа с включени три 20-минутни дремки през останалата част от денонощието;

Everyman 4 (E4), който включва дълъг период на сън между 1,5-2,5 часа и четири 20-минутни дремки.

Метод Dual Core

Dual Core модел на съня е вид полифазен сън, подобен на останалите полифазни методи, но включва два основни цикъла на сън – един около здрач и един около зори, както и няколко интервала с дремки в останалата част от денонощието. Графикът на Dual Core може да има предимствата както на сегментирания сън, така и на сиестите и затова теоретично е много здравословен. Среща се в две разновидности:

DC1 представлява два основни цикъла на сън с обща продължителност от 5 часа и една дрямка в средата на деня;

DC2 представлява два основни цикъла на сън с обща продължителност около 4 часа и две кратки дремки през деня;

DC3 представлява два основни цикъла на сън с продължителност от 3 часа и 3 кратки дремки през деня.

Метод Uberman

Uberman е най-често опитваният и най-неуспешният модел на полифазен сън. Това до голяма степен се дължи на трудностите, свързани с неговия период на адаптация. Uberman е най-известният модел на сън, включващ къси дремки на определени интервали от време и често се използва за удължаване циклите на Everyman с цел времето за сън в едно денонощие да се намали до минимум. Въпреки че Uberman е изключително труден, той може да има големи ползи, като увеличи драстично времето на активност за човек в рамките на 24 часа. Циклите на Uberman включват 6 или 8 дремки на денонощие в рамките на 20 минути всяка. По този начин времето, в което човек спи на денонощие, е общо около 2-3 часа.

Метод Dymaxion

Dymaxion е друг популярен модел за полифазен сън, въпреки че трудността му е толкова по-висока от Uberman, че е почти невъзможен за изпълнение. Смята се, че само генетично мутиралият ген DEC2 „много къси фази на сън“ може да бъде успешен след подобен график, който би бил възможен за далеч по-малко от 1% от световното население. Графикът на Dymaxion е въведен от Бъкминстър Фулър и включва спане 4 пъти на ден в продължение на 30 минути. Въпреки че графикът на Dymaxion не увеличава времето на будност повече от Uberman, той е ценен за повишеното удобство на социалния и професионалния живот на човека.

Съществуват някои принципи, които ако бъдат следвани, човек може значително да подобри ефективността на съня си и да се чувства свеж и отпочинал, независимо какъв модел за сън практикува:

Редовно спортуване и здравословно хранене;

Избягване на сладки, мазни и преработени храни или такива, които съдържат кофеин;

Избягване на пикантни храни или кофеин преди лягане;

Прекратяване на използването на компютри, телевизори, мобилни телефони и други електронни устройства най-малко 30 минути преди лягане;

Поддържане на тъмно и тихо мястото за спане;

Използване на “бял шум” – музика, вентилатор или предмет, който издава някакъв звук.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *