монофазен сън

Монофазен, двуфазен и полифазен сън са основните разпространени днес модели на почивката и презареждането на нашите тела. Сънят е жизненоважен компонент за човешкото здраве и функции в организма. Неговото оптимално количество се променя в зависимост от възрастта и начина на живот на един човек. Съществуват различни модели на сън, които работят по различен начин за различните типове хора.

Общи понятия

Двуфазният сън представлява практиката да се спи на два етапа в рамките на едно денонощие, докато полифазният сън се отнася до многократни дремки през деня и през нощта – обикновено повече от две. Всеки един от тези модели е в контраст с т. нар. монофазен сън, който е един период на сън в рамките на 24 часа. Често срещаната форма на двуфазен или полифазен сън включва дрямка, която представлява кратък период на сън и обикновено се приема в дневните часове между 9 и 21 ч., като допълнение към обичайния период на сън през нощта.

Термина “полифазен сън”

Терминът полифазен сън за първи път се използва в началото на 20-ти век от психолога Й. С. Шимански, който наблюдава ежедневни колебания в моделите на активност. Това не предполага конкретен график за сън. Нарушението на циркадния ритъм е пример за полифазен сън при хората. Полифазният сън е често срещан при много животни и се смята, че е състоянието на съня на предците при бозайниците. Според различни източници този метод е бил широко използван от някои полимаси и видни личности като Леонардо Да Винчи, Наполеон, Никола Тесла и др.

Някои разновидности на съня предполагат, че човек спи веднъж на ден, докато при други сънят се разделя на интервали. Най-разпространеният метод сред обществото е монофазният модел, но той далеч не е най-здравословният вариант за всеки организъм. Това несъответствие се получава, тъй като голяма част от хората споделят, че не получават достатъчно сън, независимо от броя часове, в които спят през нощта.

Накратко:

Вътрешният циркаден ритъм на човек е отговорен за неговия цикъл сън-будност.

Монофазен сън, или монофазен модел на съня представлява едно спане на 24 часа, обикновено за 8 или повече часа през нощта.

Двуфазен сън, или двуфазен модел на съня, наричан още Сиеста метод, е когато човек спи два пъти на денонощие.

Полифазен модел на съня е, когато човек спи през различни интервали от време през цялото денонощие.

Видове модели на сън

Моделът на съня на един индивида зависи от неговия вътрешен циркаден ритъм. Хората имат изградена рутина на биологични и поведенчески процеси, които се случват всеки ден в рамките на 24-часов цикъл. Въпреки това, кое е най-оптималното време за сън в денонощието и колко дълго трябва да продължи той?

Монофазен сън

Монофазният сън е „нормалният“ модел на сън според съвременното общество. Съществува обаче дискусия, че това не винаги е било така. Този модел на сън се превръща в „норма” по време на индустриалната революция, когато се приема за нормално работно време 8-часовата работна седмица.

Някои твърдят, че след появата на електричество и повишеното излагане на ярка изкуствена светлина, нивата на мелатонин намаляват, както би се случило, ако човек бъде изложен на слънчева светлина. Това може да прекъсне цикъла на сън-будност на човек и да окаже негативно влияние върху продължителността на съня му.

Двуфазен сън

Хората, които практикуват двуфазен сън, наричан още метод Сиеста, обикновено спят около 5-6 часа през нощта и имат кратка дрямка през деня. По-краткият период на почивка обикновено трае 30 минути и дава енергиен тласък за завършване на деня.

Сиестата може да продължи и по-дълго – до 90 минути. Удължената сиеста от 90 минути позволява на човек да има един пълен цикъл на сън за едно денонощие.

Обикновено при сиеста се прави дрямка, взета в ранния следобед, често след обедното хранене. Такъв период на сън е често срещана традиция в някои страни, особено в тези, където времето е топло. Сиестата е исторически разпространена в Средиземноморието и Южна Европа. Това е традиционният дневен сън на Китай, Индия, Южна Африка, Италия, Испания и чрез испанското влияние на Филипините и много испано-американски страни. Предимствата включват засилване на когнитивната функция и намаляване на стреса.

Сегментиран сън

Друга форма на двуфазен сън е сегментираният сън, който някои изследователи могат да посочат като най-естествения от всички модели на сън.

Сегментираният сън включва два периода на сън, като и двата се случват през нощта. Човек, практикуващ сегментиран сън, ще спи 6-8 часа, но на два интервала през нощта.

Дремките могат да са полезни и да са по-естествен начин за ползотворен сън. Част от техните предимства са подобряване на паметта и увеличаване способността за учене, повишаване на бдителността и подобрено цялостно настроение.

Ако пристъпите на дрямка подобряват здравето, тогава безсънието в действителност разстройство ли е или естествена форма на цикъла сън-будност?

Една теория на историка Роджър Екирх гласи, че преди индустриализацията в света е било нормално хората да спят по два пъти през нощта с период на будност около 1-2 часа между двата цикъла.

Сегментираният сън се счита за най-естествения модел на сън според общата научна литература. Ако човек промени съня си от монофазен в сегментиран, след известна адаптация ще изпита промяна в хормоналната регулация, енергийния метаболизъм и дълбока умствена яснота през целия ден и в средата на нощта.

Трифазен сън

Съществува и трифазен метод на сън. Неговият график е прост за изпълнение и ефективен. Има кратък период на приспособяване при преминаването от монофазен сън към трифазен модел и всеки ден се получават по 3 до 5 часа допълнително сън. Причината за лесното му адаптиране е, че подобно на двуфазния метод, той се изравнява с циркадния ритъм с дрямка след здрач, дрямка преди зазоряване и дрямка в следобедните часове. Човек, който практикува трифазен модел на сън обикновено спи по 4-5 часа на денонощие.

Продължение: Полифазен сън – модели на съня – част II

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *