най-малкият танк в света

72 / 100

Най-малкият танк в света PAV Badger е мини танк създаден за борба с тероризма в градски условия. PAV е съкращение от Personal Assault Vehicle, а Badger означава язовец.

Създадени за сражения на бойното поле, танковете се развиват вече повече от един век. Когато става въпрос за борба с тероризма досега танковете не се считаха за подходящо оръжие. PAV Badger обаче променя това.

Конструкция

Най-малкият танк в света е разработен от фирмата Howe & Howe и е с тегло 1400 кг. Танкът е достатъчно тесен, за да може да преминава през обикновени врати и да се движи из коридори на жилища. Ширината му е 81 см., а височината 121 см. Ходовата му част и малките размери му позволяват да се движи и през гъсти гори. Предницата му е с много голям наклон назад.

Благодарение на това куршумите, изстреляни срещу него се отклоняват, което затруднява пробиването челната броня. Бронята му е достатъчно дебела и здрава, за да защитава механик-водача от куршуми с по-голям калибър и да осигурява прикритие на членове от екипа. Конструкцията може да издържи и на малки експлозиви.

При изграждането му е използвана тръбна конструкция, облечена от метални бронирани листове. За бронята са използвани балистична стомана и кевлар. Втората версия има кевларена облицовка и отвътре. Наблюдателните отвори са изработени от поликарбонатна смола от типа на лексан.

Двигател и задвижване

Най-малкият танк в света се задвижва с дизелов двигател с мощност 25 к.с.  разположен зад седалката на оператора. Тази макар и неголяма мощност осигурява на язовеца достатъчна подвижност.

Най-малкият танк в света PAV Badger е създаден в два варианта. При първият водачът влиза през люк в предната част, който се отваря нагоре. При втория вариант се влиза през врата в лявата част. Двата модела имат и разлика в ходовата част. Първата версия е с пет опорни ролки от всяка страна, а втората е с по четири. Веригите и при двете версии са гумени. Водещите ролки са в предната част, а най-задните освен опорни са и обтягащи. Опорните ролки са метални с гумени бандажи.

Въоръжение

Най-малкият танк в света PAV Badger въоръженМашината в базов вариант не разполага със собствено въоръжение. В предната ѝчаст, обаче има отвори, през които операторът може да стреля с пистолет (за друго оръжие няма място). Предвидена е възможност за поставяне на допълнително оборудване на покрива на машината, както се вижда на снимката вляво. Това могат да се дистанционно управлявани оръжия, прожектори, устройства за хвърляне на димки и т.н.

Най-малкият танк в света PAV Badger е записан и в книгата на Гинес, което го прави по-широко известен. Въпреки това няма точна информация колко бройки са произведени. Известно е само, че са използвани за обучение на спец-части и при реални акции за борба с терористи.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *