Първият автомобил развил 100 км/ч е La Jamais Contente

Камил Женац и съпругата му в Тюйлери (1899)


91 / 100

Първият автомобил развил 100 км/ч е наречен La Jamais Contente и е бил електрически. Месец април 1899 г. ще остане в историята, като месецът в който лек автомобил преминава първи път бариерата от 100 км/ч. Рекордът е постигнат от белгийския състезател Камил Женатц (Camille Jenatzy) с автомобил, наречен La Jamais Contente, което на френски означава винаги недоволна. Достигнатата максимална скорост била 105,9 км/ч.

Конструкция

Първият автомобил развил 100 км/ч не се задвижвал от двигател с вътрешно горене, а с електромотор, или по-точно зва електромотора. Това бил първият и последен случай, в който електромобил достига рекорд за скорост.

Формата на каросерията била изработена така, че да е максимално обтекаема (според тогавашните разбирания) и буквално наподобявала торпедо. За онова време било характерно автомобилите да бъдат с рама, като и този не правел изключение. За разлика от стандартните за тогава стоманени конструкции тази рама била специално изработена от сплав на алуминий, волфрам и магнезий.

Първият автомобил развил 100 км/ч - схемаПри тази конфигурация пилотът не седял никак ниско и дори стърчал над каросерията, с което значително намалявал ефекта от аеродинамичната форма. Друго слабо място на автомобила били малките дебели колелца, които не били прибрани в каросерията и дори нямали собствени оптекатели.

Първият автомобил развил 100 км/ч се задвижвал от два тягови електродвигателя, монтирани в задната част на автомобила, чиято обща мощност била 67 к.с. За да задвижат автомобила с максимална скорост те трябвало да се развъртят до 900 оборота в минута. Максималния ток от акумулаторната батерия, което се състояла от 82 отделни елемента, бил 125 А при напрежение 200 V.

Първият автомобил развил 100 км/ч бил обут с гуми марка Michelin, а общата маса на автомобила била 1450 кг. Това изглежда доста за тази неособено сложна конструкция, но трябва да се има предвид, че всеки един от елементите на акумулатора тежал 10,4 кг.

Посоката на движение не се управлявала от класически волан, а от лост с дървена дръжка. Ускорението се управлявало посредстом педал. За установяване на автомобила на място била монтирана ръчна спирачка.

Първият автомобил развил 100 км/ч, на изложение
Par Mgiallu — Travail personnel, CC BY-SA 4.0,

Окачването било най-обикновено и се състояло от шест листови ресора, за който били прикрепени твърди мостове. На задната ос били поставени четири ресора, поради факта,че електромоторите били монтирани на нея и така на практика необресорените маси станали много тежки. Дължината на автомобила била 3,8 м при ширина 1,56 м и височина 1,4 м.

Първият автомобил развил 100 км/ч получил името си La Jamais Contente (никога доволна) поради факта, че при разработката и изпитанията преди самия рекорд, той често се повреждал. Женският род се дължи на това, че на френски автомобил е в женски род.

Първият автомобил развил 100 км/ч бил и първият автомобил в историята, който бил специално подготвян за поставяне на рекорд. Въпреки всички предшестващи проблеми, в деня на рекорда – 29-ти април 1899 г. автомобилът на Женатц се представил отлично.

Кой е Камил Женац?

Първият автомобил развил 100 км/ч е пилотиран от Camille Jenatzy (1868, Schaerbeek – 8 декември 1913, Habay la Neuve) –  белгийски автомобилен състезател. Той е известен с това, че три пъти подобрява рекорда за скорост по суша и е първият човек, преодолял бариерата от 100 км/ч. Получил е прякора Le Diable Rouge (Червеният дявол) заради цвета на брадата си.

Желаейки да заеме място на обещаващия тогава  парижки пазар на електрически коли, Jenatzy стартира завод за производство на електрически коли и камиони. Той се конкурирал ожесточено с майстора на файтони и автомобилни каросерии Жанто ( Charles Jeantaud).

За да осигури триумфа на своята компания, Jenatzy построява прототип с форма на куршум, замислен от производителя на каляски Ротшилд, от партиний (partinium) – справ състояща се от 88,5% алуминий, 7,4% мед, 1,7% цинк, 1,1% силиций и 1,3% желязо. Първият автомобил развил 100 км/ч е завършеният прототип.

Женац е учил инженерство и още тогава е проявявал силен интерес към автомобилите с електрическа тяга. Умира нелепо  през 1913 г., след като е прострелян по време на лов.

Поставяне на рекорда

Трасето, определено за рекорда било разделено на две части с дължина по един километър. В първата част автомобилът ускорявал от статично положение. В началото на втората половина от трасето се стартирал хронометър, който се изключвал при преминаването на финалната линия. В този случай, след повторното натискане на бутона хронометърът отчел 34 секунди, а това означавало, че е развил 105,882 км/ч.

Така първият автомобил развил 100 км/ч пилотиран от Женац подобрява предишния рекорд, поставен от автомобил на конкурента Jeantaud, който постигнал 92,78 километра в час

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *