Първият електрически локомотив на Сименс

85 / 100

Първият електрически локомотив и първият електрически влак са причината за екологичността на железопътния транспорт. Те премахват замърсяването от градовете и районите, в които се използват. Когато се захранват от възобновяеми енергийни източници, електрическите влакове могат да осигурят транспорт почти без емисии (изключая тези образувани при производството на влаковете).

Първият електрически локомотив

Първият електрически локомотив ГалваниПървият електрически локомотив в света е създаден през 1837 г. в Абърдиин, Шотландия от химика и изобретател Робърт Дейвисън (Robert Davidson). За конструкцията му не се знае много, но е сигурно, че поради липса на контактна мрежа локомотивът бил задвижван с батерии. Тази първа разработка е по-скоро проверка на концепцията.

През 1842 г. изобретателят създал друг, по-голям локомотив, като му дал името Галвани. Той бил с тегло 7,1 тона, като разполагал с два електромотора с неподвижни електромагнити, който можел да превози товар с тегло 6 тона, като при това развивал само 6,4 км/ч на разстояние от 2,4 км. Машината имала четири колела и била изпробвана на железопътната отсечка от Единбург до Глазгоу през септември 1842 г, като при изпитанияето не превозвала нито хора нито товари.

Ограничения заряд на батериите обаче не позволявал широката употреба на подобно превозно стредство. Освен това първият електрически локомотив не успява да заинтересува железопътните компании, тъй като технологията била счетена за твърде скъпа. Прототипът в крайна сметка бил разрушен от работници в железниците, които съзирали внего заплаха за препитанието си. Оставям на вас да решите кой от двата е първият електрически локомотив.

Първият електрически влак

Първият електрически влак СименсПри използването на електричество за превоз на пътници като пионер се отличава Вернер фон Сименс. Счита се, че първият електрически влак е конструиран от него. В Берлин през 1879 г. в рамките на четири месеца неговият влак превозил 86 000 пътници по затворено трасе с дължина 300 м.  Първият електрически влак се задвижвал от малък локомотив захранван от ток с постоянно напрежение от 150 волта, който се доставял чрез трета релса, поставена между другите две. За токоснемател се използвало метално колело, което се тъкаляло по релсата.

Първият електрически влак се състоял от локомотив и три вагона, като достигал максимална скорост от 13 км/ч без пътници благодарение на своя двигател с мощност 2.2 киловата, а когато бил натоварен максималната му скорост достигала до 7 км/ч.

Локомотивът бил толкова малък, че машинистът седял върху него, подобно на жокей, но можел да тегли три вагона с по шест пътника. В писмо до своя брат самият Сименс изразил удивлението си от интереса към новото задвижване и не скрил увереността си в бъдещето на новия вид локомотиви. Всъщност локомотивът носи означението Simens & Halske, което се дължи на сътрудничеството на Валтер фон Сименс и Йохан Гьорг Халске. И до днес този влак се съхранява в техническия музей в Мюнхен.

Първият електрически влак - схемаСъздаването на електрически локомотиви до голяма степен било предизвикано от тунелите, защото димът, който излизал от парните локомотиви създавал особено голям дискомфорт на пътниците и изисквал допълнителна вентилация при минните влакове например.

В градовете проблемите със замърсения въздух също се изостряли и електрифицирането на релсовите пътища изглеждало като много елегантно решение според визионерите. Допълнителен положителен ефект било и намляването на шума. Благодарение на електричеството станали възможни подземните железници, които и до наши дни облекчават трафика и улесняват придвижването в големите градове.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *