Първото радио за кола

73 / 100

Кога възниква първото радио за кола и автобус? Колко знаем за историята на автомобилното радио, превърнало се в неделима част от ежедневието ни?  Ще откриете отговорите на тези и други въпроси по темата в следващите редове.

Първото радио за кола и неговата история

Още през 1904 г., преди да е налице търговската технология за мобилно радио, американски изобретател прави демонстрация на автомобилно радио на изложението за покупки в Луизиана. През 1924 г. идеята започнала да узрява, когато компанията Kelly’s Motors в Нови Южен Уелс, Австралия, направила успешен инженерен опит и инсталирала обикновено радио в автомобил.

Blaupunkt AS5
Blaupunkt AS5

Почти десетилетие по-късно през 1932 г официално в Европа било създадено първото радио за кола, от немската фирма Blaupunkt. Моделът на устройството се казвал AS5, заемал голяма част от пространството и струвал, колкото половин кола. Захранването му се осъществявало чрез големи батерии, монтирани под предната пътническа седалка, а тонколоните били поставени в задната част на колата.

Шофьорите, които имали желание да инсталират радио приемник в колата си, трябвало да оборудват шасито на автомобила с гумено окачване. Налагало се да предприемат тези действия, защото в противен случай техниката на радиото се повреждала при преминаването на автомобила през дупки.

Заради големите размери на Blaupunkt AS5, радиото не могло да бъде инсталирано близо до шофьорското място. Регулирането на звука и сменяването на станциите се осъществявали чрез дистанционно управление, монтирано близо до волана. То се състояло от копчета и барабанна скала, а за пускане и спиране на приемника се използвал ключ.

Като всяко ново творение, набиращо голяма популярност и първото радио за кола се сблъскало с мнението на критиците. Според тях то представлявало опасност за шофьорите, защото слушането на музика може да ги разсее и да предизвика катастрофа. Авто списанието „Мотор и спорт” отговаря на тези нападки със силното становище, че без радио в колата водачите могат да пропуснат важна информация относно политическите събития, случили се през деня. Допълнили още, че слушането на музика по време на шофиране повишава тонуса на водачите, което прави по-приятно преживяването от пътуването.

Развитие на автомобилното радио през годините

До 50-те години на XX век, автомобилното озвучение обикновено представлявало AM радио. Постепенно радиото за кола добивало все по-голяма популярност и започнало да се предлага по-често и на по-достъпни цени.

Откакто първото радио за кола е създадено, то постоянно търпи развитие и се правят много допълнения и подобрения. Те включват FM радио (1952 г.), касетофони и CD плейъри (1984 г.) По-късно се появяват DVD и Blu-ray плейъри. В днешно време дори имаме удоволствието да използваме Bluetooth телефонна интеграция и контролери за смартфони като CarPlay и Android Auto. Всичко това стига до нас с единствената цел да направи пътуването ни по-приятно преживяване.

Преди управлявани от арматурното табло с няколко бутона, луксозното автомобилното радио вече може да бъде контролирано и от бутони на волана или чрез гласови команди.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *