Почистване на пластмасата от океаните

76 / 100

Първата система в света, предназначена за почистване на пластмасата от океаните беше тествана на 2 октомври 2019 г. с положителен резултат. Системата е разработена от холандската неправителствена организация Ocean Cleanup, основана през 2013 година от 18-годишния изобретател, Боян Слат. Мисията на организацията се състои в създаването на иновативно решение за борбата със замърсяването на водите. Това е все по-наболял проблем, вълнуващ хората от цял свят.

Замърсяване

Всяка година милиони тонове пластмаса се изхвърлят в океана. Значителен процент от тази пластмаса се влива в огромни количества от циркулиращи океански течения, известни още като водовъртежи. Веднъж попаднала във водовъртеж, пластмасата се разпада и се превръща в микропластика, което я прави още по-опасна за животинския свят, попадайки в храната на морските обитатели.

Още през 2001 г. изследователите установяват, че масата на микроскопични фрагменти от пластмаса в централната част на Северния Тихи океан е 6 пъти по-голяма от тази на планктона. Документирани са и субтропичните области на Северния Тихи океан, които съдържат най-високи концентрации на пластмаса. Това е така, защото ежегодно бреговата линия на Азия и САЩ отделя големи количества пластмасови отпадъци в океана.

Ефект върху водния свят

Човечеството все още не осъзнава пълното въздействие на микроскопичните пластмасови частици, надвишаващи масата на планктон в океана. Все още не е известно как това ще се отрази в дългосрочен план на видовете, които се хранят с планктон и хищниците и техните хищници.

Учените са регистрирали някои видове зоопланктон, хранещ се с малки пластмасови частици. Като се има предвид колко важен източник на храна е планктонът за много видове, е ясно, че пластмасата се разпространява много бързо в морската екосистема.

Друг изключителен проблем са найлоновите торбички. Плаващи в океана, те приличат на медузи – един от основните източници на храна за някои видове морски костенурки. Според проучване, проведено през 2013 г., до 35 процента от смъртта на костенурките са причинени от поглъщане на пластмаса и вероятността морските костенурки да консумират още повече пластмаса се увеличава всяка година. Морските костенурки не са единствените видове, които страдат от замърсяване на околната среда с пластмаса.

Преди близо 20 години бе намерен мъртъв пеликан със стомах, пълен със 17 найлонови торбички. През 2008 г. крокодил в Австралия почина заради 25 найлонови торбички, открити в стомаха му.

Пластмасата често бива объркана за храна от много животни. Консумирането на пластмаса претоварва храносмилателните им пътища и може да доведе до проблеми със здравето им. Най-често това са инфекции, болезнено чревно запушване, гладуване или смърт чрез задушаване.

Също така често животинските видове се заплитат в отпадъка. Регистрирани са многобройни случаи на птици, хванати в найлонови торбички и неспособни да летят и да се хранят. Подобна съдба имат и делфини, тюлени, морски котки и много видове риби

Последен пример за истински ужас, причинен от пластмаса, е открит съвсем наскоро. Проучване за 2018 г. на коралови рифове в Азиатско-Тихоокеанския воден басейн потвърди, че пластмасовите отпадъци, депозирани върху кораловите рифове, насърчават огнища на болести, които постепенно унищожават цели рифови колонии. Ясно е, че пластмасовите отпадъци само ускоряват унищожаването на тези най-различни биосистеми на земята.

Почистване на пластмасата от океаните

Всяко почистване на пластмасата от океаните с кораби и мрежи би било скъпо, би отнемало много време и би довело до огромни количества емисии на въглерод. Ето защо Ocean Cleanup разработва пасивна система, движеща се с теченията – точно както пластмасата – за да я хване. Това е първата по дора си системапочистване на пластмасата от океаните.

Първата в света система за почистване на пластмасата от океаните се състои от две свързани извити пластмасови тръби с дължина около 600 м, които плават на повърхността на водата. Под тях има 3-метров екран, чрез който отпадъците попадат в тръбите и остават в тях.

Системите за почистване разчитат на естествените сили за придвижване на тръбите – функция, която увеличава способността на технологичния уред да се справи със суровата океанска среда.

Както пластмасата, така и системата за почистване на пластмасата от океаните се носят от вятъра и вълните. Въпреки това, за да се хване пластмаса, трябва да има разлика в скоростта между системата и пластмасата. Използвайки морска котва за забавяне на системата, пластмасата може да се задържа и да остане в съоръжението. Тези тръби се движат по-бавно от пластмасата, което им позволява да я задържат и да предотвратят връщането ѝ в океана.

Прогнозите на младия изобретател, Боян Слат, сочат, че през следващите пет години могат да се премахнат 50% от пластмасовите отпадъци в Тихия океан и 90% от океанската пластмаса до 2040 г. За целта биха били необходими около 60 работещи съоръжения за почистване на пластмасата от океаните.

Проектът

Проектът за първата в света система за почистване на пластмасата от океаните привлича критики  от страна на някои учени. Те твърдят, че той дава фалшива надежда и е разрушителен за морския живот. Според тях всички пари и усилия биха били по-добре изразходвани, отклонявайки 8 милиона тона пластмаса. Това е приблизително количеството,  което навлиза в океаните всяка година.

Холандският млад учен признава важността на предотвратяването на замърсяването, но при наличието на вече огромна част замърсени океански води, продължава разработването на проекта.

Първите парчета пластмаса, събрани от тази система за почистване на пластмасата от океаните Ocean Cleanup, са транспортирани в САЩ, за да бъдат рециклирани. Дали системата на тази организация е идеално решение за проблема със замърсяването на океана? Все още няма как да знаем това, но най-малкото, човечеството може да празнува днес, знаейки, че 25-годишен младеж, който преди 6 години, гмуркайки се, видял огромните количества пластмаса и попитал „Защо просто не я почистим?“, съвсем скоро успя да сбъдне мечтата си.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *