ключови думи

77 / 100

Правилният подбор на ключови думи, които аудиторията ви може да напише в търсачките, може да помогне на сайта ви да се класира добре. Това, което трябва да запомните е, че ключовите думи трябва да влязат органично в съдържанието ви. Тенденцията и през тази година е качественото съдържание. Търсачките класират страници с полезно и авторско съдържание. Колкото по-стойностно е съдържанието ви за аудиторията, толкова по-релевантно е на търсенето в търсачките и съответно издига сайта ви по-напред в класациите.

Статистиката показва, че 50% от търсещите потребители отварят само първите три резултата от търсенето. 75% пък никога не достигат до втора страница. Тези данни показват колко важно е класирането на дадена страница напред в резултатите. За тази цел е необходима добре изградена стратегия за проучване и подбор на ключови думи за вашето съдържание.

Ключовите думи могат да се използват и за:

Заглавия и подзаглавия в страниците

Включването на важни ключови думи в заглавията и подзаглавията помага на търсачките да идентифицират страниците ви като полезни за търсещите. Също така това помага на потребителите да разберат какво да очакват от вашето съдържание и колко полезно ще е то за тях.

Описания и мета тагове

Стратегическото използване на ключови думи в описанията и мета таговете също показват на търсачките, че сайтът ви е релевантен към конкретни търсения.

Проучване и подбор на ключови думи

Успехът на стратегията за подбор на ключови думи зависи до голяма степен от това колко добре са проучени те. Съществуват много проблеми, с които неопитните създатели на съдържание се сблъскват при търсенето на нови ключови думи. Понякога те избират ключови думи с висок обем на търсене и не получават възможност да се класират на висока позиция с тях. Други са насочени към неясни и общи термини за търсене, които никой не използва, за да намери информацията, от която има нужда.

Първата стъпка, която трябва да предприемете, е да намерите правилните и печеливши ключови думи. Винаги можете да започнете с ваши идеи и да запишете всички ключови думи, които считате за подходящи. Това е чудесен начин да изградите основа за вашите изследвания и да разширите тези първоначални предположения, като използвате подходящите инструменти и ресурси за ключови думи.

SEMrush

Универсален дигитален маркетинг пакет с инструменти за всички от следните професионални услуги:

  • Проучване на ключови думи;
  • Анализ на конкуренцията;
  • Маркетинг в социалните медии;
  • Връзки с обществеността;
  • Маркетинг чрез съдържание

Този инструмент е идеален за анализиране на конкуренцията – думи, по които се класират и думи, които не са включили в ключовите си думи, но вие може да ги включите, за да се класирате по тях.

Google Planner

Това трябва да е първата стъпка към създаването на списъка на ключови думи, след като сте анализирали конкуренцията си. Инструментът е лесен за използване и ясно показва какви термини хората търсят и колко платена конкуренция има за тези думи.

Google Search Console

Дава възможност да проследявате думите за търсене, които хората използват, за да стигнат до уебсайта Ви.

Ahrefs

Набор от инструменти за увеличаване трафика на търсенето, изследване на вашите конкуренти и поглед върху вашата пазарна ниша. Той ви информира за обема на търсене, процента на връщане, а също и за органичните и платени кликове. Най-важното е, че има функция за ключови думи, която показва точно колко препратки ще трябва да имате, за да се класирате на първа страница за определена ключова дума.

Google Search

Търсенето в Google е най-добрият ви приятел, когато става въпрос за търсене на фрази, които вашите потребители наистина търсят. Всичко, което трябва да направите, е да въведете желаната ключова дума в полето за търсене на Google и тя ще ви предостави десет фрази, свързани с нея.

Съвети при подбор на ключови думи

1. Съставете списък с думи
Изгответе списък с подходящи ключови думи, които вашите конкуренти и лидери във вашата ниша използват, за да достигнат до челните позиции в резултатите от търсене.

2. Определете стойността им

Сравнете ключовите си думи с различни показатели за ефективност. Това могат да бъдат обем на търсене, цена на клик, ниво на конкуренция или брой резултати от търсенето.

3. Използвайте разширени ключови думи

Не пропускайте трафик, който може да получите от заявки за търсене с малък обем, свързани с вашия продукт или услуги. Хиляди потребители използват ключови думи и изрази с малък обем на търсене. Тези ключови думи се наричат long-tail keywords и водят до значително количество трафик в мрежата. При общите ключови думи борбата за класиране в челни позиции е по-трудна, по-неефективна и по-скъпа. Насочете се към разширени ключови фрази, за да отговорите на по-конкретни търсения. Обикновено потребителите изпозлват общи ключови думи, когато все още проучват вашата ниша и дълги ключови фрази, когато са готови да извършат дадено действие във вашата страница.

4. Проверете уместността на съдържанието си

Определете кое съдържание е най-подходящо за конкретни заявки за търсене. Открийте липсващите ключови думи, които може да искате да добавите към него, за да го направите по-релевантно към търсенето.

5. Анализирайте тенденциите в ключовите думи

Следете популярността на всяка ключова дума за определен период от годината и на различни места. Планирайте рекламните си кампании според сезонността и тенденциите. Има многобройни проучвания за ключови думи, които трябва да използвате. Следете блогове в конкретни ниши, форуми, търсачки и всякакви други платформи, където хората се срещат, за да обсъждат различни теми, проблеми, марки и продукти.

Това проучване ще ви помогне да видите какво търси вашата аудитория и да намерите перфектни long-tail ключови думи. Google Trends също може да бъде полезен инструмент в анализа ви, тъй като ви позволява да видите колко популярна е определена фраза сред аудиторията ви и как нейната популярност се променя с времето.

Добре е да имате предвид също, че:

-Търсачките разпознават синоними

Не е необходимо да насищате съдържанието си с ключови думи, за да могат търсачките да определят темата, за която се отнася. Най-важното е да създадете полезно и смислено съдържание, което да дава стойност на аудиторията ви.

-Търсачките разпознават единствено и множествено число, както и думи с общ корен.

Достатъчно е да определите основни ключови думи за съдържанието си. Всички вариации на конкретните думи са излишни, тъй като търсачките индексират страниците ви на база цялостната тема, която засягате в тях.

-Търсачките работят активно с показателите за ползваемост, затова е изключително важно текстовете да се пишат на разбираем и атрактивен език – предимно за хората, а след това за машините.

Класирането на първа страница в търсенията е дълъг и сложен процес. Алгоритмите на търсачките постоянно се променят и адаптирането към тези промени може да бъде трудно. Все пак, с правилната формула за подбор и оптимизация на ключовите думи, можете да подобрите ефективността си онлайн и да се поставите пред правилната аудитория.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *