екранопланът лунь

История

Екранопланът Лунь (в превод Блатар) е ударен – екраноплан ракетоносец, единственият построен от осемте планирани по Проект 903. Предназначен е за борба с кораби (главно самолетоносачи) чрез нанасяне на ракетен удар. Благодарение на високата си скорост и ниска забележимост от радари екранопланът Лунь е можел да подхожда към корабите на разстояние достатъчно за изстрелване на ракета.
Екранопланът Лунь е разработен през 70-те години в опитен завод „Волга“ (гр. Горки / Нижни Новгород)в ЦКБ СПК Р. Е. Алексеев под ръководството на В.Н. Кирилов. Извършва първия си полет през 1985 г. в Каспийско море. В боен вариант е построен само един екраноплан. Втори е започнат като спасителен кораб, но поради разпада на СССР не е довършен.
Екранопланът  има конструкцията тип моноплан с трапецовидно крило и Т-образна опашка с вертикални кормила.

Конструкция

Екранопланът Лунь се задвижва от осем двигателя НК-87 с мощност 13000 кг. всеки, разположени по четири вляво и вдясно непосредствено зад кабината. Способен е бил да развива 500 км./час, скорост превишаваща многократно скоростта на корабите. Имал е също така добра мореходност подволяваща излитане и кацане при вълнение от 5 – 6 бала.
Въоръжението на екраноплана се е състояло от шест пускови установки за свръхзвукови противокорабни ракети ЗМ-80 „Москит“, които за времето си са нямали аналог. Те са разположени в контейнери в горната част на корпуса под ъгъл към хоризонта.
Корпусът на екраноплана е разделен на 10 водонепроницаеми отсека и три палуби използвани за разполагане на оборудването и на ракетния персонал.
През 1987 г. започват конструкторските изпитания, а през 1989 – заводските. През 1990 е предаден за опитна експлоатация която завършва през 1991, но поради разпада на СССР производство на екраноплана така и не започва.
През 2011 година е взето решение от ръководството на руската армия да се преустановят всякакви разработки свързани с екраноплани, а останалите от предишни разработки екземпляри да се утилизират.

Технически данни

Дължина 73.8 м.
Височина 19.2 м.
Размах на крилата 44 м.
Площ на крилата 550 м2
Екипаж 10
Полетно тегло 380 т.
Полезен товар 137 т.
Максимална скорост 500км/ч
Височина на полета в екранен режим 1 – 5 м.
Далечина на полета 2000 км.
Мореходност 5 – 6 бала

Видео


Източници

Экраноплан “Лунь” проект 903 | Wikipedia | Бастион Карпенко

Други

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *