екранопланът лунь

74 / 100

История

Екранопланът Лунь (в превод Блатар) е ударен – екраноплан ракетоносец, единственият построен от осемте планирани по Проект 903. Предназначен е за борба с кораби (главно самолетоносачи) чрез нанасяне на ракетен удар. Благодарение на високата си скорост и ниска забележимост от радари екранопланът Лунь е можел да подхожда към корабите на разстояние достатъчно за изстрелване на ракета.
Екранопланът Лунь е разработен през 70-те години в опитен завод „Волга“ (гр. Горки / Нижни Новгород)в ЦКБ СПК Р. Е. Алексеев под ръководството на В.Н. Кирилов. Извършва първия си полет през 1985 г. в Каспийско море. В боен вариант е построен само един екраноплан. Втори е започнат като спасителен кораб, но поради разпада на СССР не е довършен.
Екранопланът  има конструкцията тип моноплан с трапецовидно крило и Т-образна опашка с вертикални кормила.

Конструкция

Екранопланът Лунь се задвижва от осем двигателя НК-87 с мощност 13000 кг. всеки, разположени по четири вляво и вдясно непосредствено зад кабината. Способен е бил да развива 500 км./час, скорост превишаваща многократно скоростта на корабите. Имал е също така добра мореходност подволяваща излитане и кацане при вълнение от 5 – 6 бала.
Въоръжението на екраноплана се е състояло от шест пускови установки за свръхзвукови противокорабни ракети ЗМ-80 „Москит“, които за времето си са нямали аналог. Те са разположени в контейнери в горната част на корпуса под ъгъл към хоризонта.
Екранопланът Лунь имал корпус разделен на 10 водонепроницаеми отсека и три палуби използвани за разполагане на оборудването и на ракетния персонал.
През 1987 г. започват конструкторските изпитания, а през 1989 – заводските. През 1990 е предаден за опитна експлоатация която завършва през 1991, но поради разпада на СССР производство на екраноплана така и не започва.
През 2011 година е взето решение от ръководството на руската армия да се преустановят всякакви разработки свързани с екраноплани, а останалите от предишни разработки екземпляри да се утилизират.

Екранопланът Лунь не е единствената разработка в тази област. Такива са също и проектите Секунда и Орле.

Технически данни

Дължина73.8 м.
Височина19.2 м.
Размах на крилата44 м.
Площ на крилата550 м2
Екипаж10
Полетно тегло380 т.
Полезен товар137 т.
Максимална скорост500км/ч
Височина на полета в екранен режим1 – 5 м.
Далечина на полета2000 км.
Мореходност5 – 6 бала

Видео


Източници

Экраноплан “Лунь” проект 903 | Wikipedia | Бастион Карпенко

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *