BV 141 е прототип на немски разузнавателен асиметричен самолет, разработен от фирмата Blohm & Boss. Става известен заради асиметричната си конструкция. Кабината и тялото са отделени, като и двете са несиметрично разположени спрямо крилата.

История

През 1937 г. Имперското министерство на авиацията обявява конкурс и пуска задание за разработване на разузнавателен самолет. Основното изискване е било да има много добър обзор от кабината. Друго изискване било да е едномоторен. Въпреки, че фирмата Blohm & Boss не бива поканена да участва в конскурса, разработва на собствени разноски прототип за асиметричен самолет с изместена спрямо центъра кабина и орязан хоризонтален стабилизатор от страната на кабината. Въпреки че дизайнът е шокиращ, министерството поръча три опитни образеца от асиметричния самолет и производствена серия от още пет. Самолетите са оборудвани първоначално с двигател Bramo 323 а по-късно с BMW 801.

Изпитания

Въпреки очакванията че при тази конструкция асиметричният самолет ще бъде нестабилен, резултатите от изпитанията показват отлична устойчивост и маневреност. Самолетът така и не е пуснат в серийно производство основно поради недостиг на двигателите BMW 801, които са били необходими за изтребителя Focke-Wulf Fw 190.

През 1945 г. Съюзниците откриват няколко изоставени екземпляра от асиметричният самолет. Счита се че поне един от тях е прибран от Великобритания, но следите му се губят и в днешно време не са известни оцелели екземпляри.

Характеристики

Екипаж 3 – пилот, наблюдател и стрелец
Дължина 14 м.
Размах на крилата 14 м.
Височина 3.6 м.
Площ на крилата 53 кв.м.
Тегло празен 4700 кг.
Тегло зареден 5700 кг.
Двигател 1 х BMW 801 (1560 к.с.)
Максимална скорост 438 км.ч на височина 3500 м.
Обхват на полета 1200 км.
Практически таван 10000 м.
Скороподемност 9.5 м/с
Натоварване на крилото 60.2 кг/кв.м.
Съотношение мощност/тегло 448 W/кг
Въоръжение 2 картечници MG15
2 картечници MG17

Видео

Снимки

Самолети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *