резбите

Von ChristophRoser. Please credit "Christoph Roser at AllAboutLean.com". - Eigenes Werk, CC BY-SA 4.0,


76 / 100

Резбите са основни скрепителни елементи в тeхниката. Освен да съединяват отделни детайли те служат и за тръбни връзки и задвижващи елементи. Поради различното предназначение на резбите и изискванията за взаимозаменяемост съществуват и много стандарти, благодарение на които е възможно съединяването на болт и гайка.

Видове резби

Според вида на оста, по която е нарязана резбата тя може да бъде цилиндрична или конусна.

Според положението резбите могат да бъдат външни или вътрешни.

Според направлението на винтовата линия резбите могат да бъдат леви, или десни. Процентът на левите резби е много малък и на чертежите се отбелязват с LH. Левите резби се използват обикновено, когато посоката на въртене на даден елемент може да предизика саморазвиване на дясна резба при обтягащи механизми, които използват резбови обтегачи или при системите, при които тече водород.

Според броя на ходовете – едноходови, двуходови и многоходови (до 8). Много често многоходови резби се използват при хранително-вкусовата промишленост, при винтовите капачки на бутилките за напитки.

Според профила – триъгълни, упорни, трапецовидни, квадратни, кръгли, правоъгълни. Профилът на резбите се определя от предназначението им.

Според големината на стъпката – едра, нормална, ситна. Ситните резби се използват при елементи, които са подложени на динамични натоварвания. Те имат голяма устойчивост и са особено подходящи, там където се създават вибрации. Използват се и при тънкостенни тръби, защото имат по-голям вътрешен диаметър, а при ходовите резби позволяват по-финно регулиране на хода.

Според предназначението резбите могат да бъдат скрепителни, скрепително-уплътнителни и ходови (разглеждат се като предавателен механизъм винт-гайка).

Системи резби

Метрични резби (милиметрови) – Тези резби са най-разпространените в Европа и имат триъгълен профил с ъгъл при върха 60 градуса. Размерите им са дадени в милиметри.

Цолови резби (уитуортови) – също имат триъгълен профил, но ъгълът при върха е 55 градуса. При тези резби размерите са дадени в инчове, а стъпката се дава като брой навивки на един цол (инч).

Тръбни резби (газови) – на практика са цолови резби с по-ситна стъпка. Обикновено върховете на профила за скосени, за да не разкъсват елементи, като кълчища и тефлонови ленти, които служат за уплътняване на системи с ниско налягане.

Бригсови резби – това са на практика конусни цолови резби, които се използват главно при машини, при тръбопроводи, по които тече гориво или масло.

Изработка на резби

Резбите - терминология
Резбите – терминология

Резбите се изработват чрез специфичен процес, който изисква специални инструменти и машини. Най-лесният метод за изработка на резба е с помоща на метчик за вътрешна резба или плашка за външна резба. С помощта на приспособление, наречено върток по този метод резбите биха могли да се изработят на ръка. За целта обаче отворът или шийката трябва да са изработени с определени диаметри, за да се получи точна резба, при която да няма хлабини.

На струг също могат да се изработят резби с помоща на метчик или плашка, но се използват и профилни ножове, като с един нож може да се реализира различна стъпка. Това обаче са по скоро методи за изработване на единични бройки или ограничени серии. При масовото производство се използва метода на валцуване за външни резби. При него няма отнемане на материал, а резбата се изработва чрез притискане на елемента между валци с определен профил, което придава по-голяма здравина на резбата.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *