самолет - тръба

74 / 100

История

Stipa-Caproni е прототип на самолет – тръба, чието тяло представлява тръба, вътре в която са разположени двигателят, витлото и резервоарите. Тръбата е отворена отпред и отзад, така че въздухът да преминава свободно. Пилотската кабина е монтирана върху тръбата. Вертикалният стабилизатор е доста малък на фона на тялото, колесниците са несгъваеми, с обтекаеми гондоли.

Този самолет – тръба изглежда по-скоро като някаква шега, но всъщност конструкторът му – Луиджи Стипа (Luigi Stipa) е прекарал пет години във внимателно проучване, математическо моделиране и проектиране. Той е изучавал динамиката на флуидите и принципа на Бернули и открива, че витло насочващо въздушния поток в тръба, създава по-голяма тяга сравнено с конвенционалния монтаж на крило. Предвиждал е двигатели с такава конструкция да се монтират на големи карго и пътнически самолети, но за да провери жизнеността на концепцията се е нуждаел от прототип. Това води до създаването на самолет – тръба Stipa-Caproni.

Самолетът е проектиран с двигател от само 120 к.с., което впечатлява държавната комисия и тя дава разрешение (и финансиране) за построяването на работещ прототип.

Изпитания

Първият полет на този самолет – тръба се състои на 7 октомври 1932 г.. Тестовият пилот остава изненадан с лекотата, с която самолетът излита при по – къс разбег от очакваното. В полет е изключително стабилен, но за сметка на това бавно повратлив. Просто тръбата се опитва да запази посоката, в която се движи. Друг недостатък се оказва невъзможността да развие по-голяма скорост от 130 км. ч., поради аеродинамичните особености на конструкцията. При кацане самолетът също показал изключително къс пробег преди окончателното спиране.

Държавната комисия по това време е фокусирана върху военното приложение на самолетите и поради това счита  и недобрата маневреност, въпреки добрата стабилност за сериозен недостатък. По тази причина проектът за самолет – тръба е прекратен, въпреки настояването на Стипа, че това е прототип за проверка на концепцията и целта е всъщност създаване на двигатели за големи самолети.

В крайна сметка този дизайн е в основата на конструкцията на съвременните реактивни двигатели – тръба с турбина в нея.

Видео


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *