Самолетът-амфибия ВВА-14

76 / 100

Самолетът-амфибия ВВА-14 е конструиран през 70-те години на ХХ век за защитата на границите на СССР. Представлява уникален самолет-амфибия, който може да излети и кацне при нулева хоризонтална скорост. Основната му задача е била откриване на американски подводници в близост до границите на СССР.

История

Самолетът-амфибия ВВА-14 е последната работа на Робърт Бартини, известeн конструктор на самолети, който емигрира от фашистката Италия в СССР през 20-те години. Там Бартини процъфтява от една страна като талантлив инженер, а от друга страна изпитва всички “радости” от времето на Сталин. Изпратен е в лагер, заедно с тогавашния си началник Андрей Туполев. В интерес на истината лагерът представлява нещо като затворен тип конструкторско бюро („шарашка“), където и двамата продължават да работят.

Самолетът-амфибия ВВА-14 има предшественик – това е проект представен от Бартини през 1962 г., наречен MBA-62. Той представлява амфибия с възможност за вертикално излитане и кацане. Всъщност е била нещо като хибрид между самолет и кораб на въздушна възглавница – трябвало да може да изпълнява както нормален полет, така и полет в екранопланен режим.

Конструиране и изпитания

Стъпвайки върху тази концепция през 1972 г. започва строежът на първия прототип на самолета-амфибия ВВА-14.
самолетът амфиибия ВВА-14 - схемаСамолетът-амфибия ВВА-14 има много необичаен вид. Фюзелажът с пилотската кабина преминава в центроплан, от двете страни на който има два огромни отсека с поплавъци и тяхната система за надуване.

През същата година, на 4 септември, е първият изпитателен полет (извършен от Ю.М. Куприянов), при който излитането става от земята. Изпитанията и усъвършенстванията продължават през следващите 2 години, но така и не се стига до вертикално излитане и кацане. Причината за това е, че предприятието което е трябвало да разработи двигателите РД-36-35ПР така и не успява да завърши разработката.

Екипаж: 3

Дължина: 25.97 м.

Размах на крилата: 28.5 м

Максимално излетно тегло: 52.000 кг.

Задвижване: 2 T-RD D-30M круизни двигателя и 12 повдигащи TDRD RD36−35PR

Максимална скорост: 760 км/ч

Крайцерска скорост на движение: 640 км / ч

Практически радиус: 2450 км

Практически таван: 10 000 км

Оръжие: 2 въздушни торпеда, или 8 въздушни мини IGMD-500, или 16 въздушни бомби PLAB-250, с максимално бойно натоварване от 4000 кг.

Изоставяне на проекта

През 1974 г. Бартини умира на 77 – годишна възраст, след което самолетът-амфибия ВВА-14, както и изобщо целият проект постепенно биват изоставени. До този момент са изпълнени около 107 изпитателни полета, с обща продължителност от около 103 часа. Единственият съществуващ към момента екземпляр с номер 19172 е частично разглобен (свалени са крилата) и изпратен в Централния музей на военно въздушните сили в Монино.

През последните години група ентусиасти опитват да организират реставрацията на самолета-амфибия ВВА-14, в това число и възстановяване на крилете.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *