Самолетът рекордьор Bernard 80 GR

73 / 100

Самолетът рекордьор Bernard 80 GR е един от трите типа, построени от различни френски конструктори в отговор на задание на френското правителство от 20-те години на XX в. за конструране на самолет, способен да постави нов рекорд за полет на дълго разстояние. Представлява едномоторен моноплан с екипаж от двама души. През април 1931 г. Bernard 80 GR поставя абсолютен рекорд за полет над затворен маршрут, покривайки 8960 км.

Конструкция

Самолетът рекордьор Bernard 80 GR бил моноплан с крило с голяма площ. Голямата площ на дългите полукрила с овални краища позаволявала монтирането на по пет горивни резервоара във всяко едно от тях, с обща вместимост от 7000 литра. Самото крило представлявало обикновена дървена конструкция с две носещи греди и ребра от шперплат, покрити с обшивка отново от шперплат.

Самолетът рекордьор Bernard 80 GR - схемаКрилата били поставени по-близо до предния край на фюзелажа. Най-отпред бил поставен двигателят Hispano Suiza 12 Nb, който бил с дванадесет цилиндъра и V-образна форма, а произвежданата от него мощност достигала 620 к.с. при 2000 оборота в минута. Тягата се създавала от двулопатно витло.   

Самолетът рекордьор Bernard 80 GR имал кабина за двама души – пилот и навигатор. Остъклени триъгълни врати от двете страни на фюзелажа освен, че осигуравали достъп го кабината, предлагали и добра видимост встрани по време на полет. За да не се нарушава аеродинамиката, кабината била така монтирана зад двигателя, че пилотите нямали видимост напред.

При излитане и кацане пилотът трябвало да отваря специален люк с прозорче на него и да повдига седалката си.  Навигаторът също седял на подвижна седалка и разполагал със странични и покривни прозорци за наблюдение. В задната част на фюзелажа, непосредствено зад стойките на крилата, било предвидено едно място за почивка на непилотиращия член на екипажа по време на дълъг полет.

Самолетът рекордьор Bernard 80 GR имал елегантна продълговата линия на фюзелажа, завършваща с класическа опашка с един вертикален и два хоризонтални стабилизатора. Опашката била изградена от шперплат, с платнена обшивка. Колесникът бил триточков, като двете му основни стойки били неподвижно монтирани под крилата, а колелата били облечени в обтекатели за подобряване на аеродинамиката.  

Самолетът рекордьор Bernard 80 GR имал крило с площ 70 квадратни метра, която по-късно била увеличена на 80. Дължината на самолета била 14,85 м преди и 15,47 м. след подобренията. Празен самолетът тежал 3100 кг, а излетната му маса била 10800 кг. Максималната му скорост достигала 240 км/ч. Теоретично самолетът бил изчислен да може да преодолее дистанция от 11300 км.   

След успешния рекорден полет от 1931 г. самолетът рекордьор Bernard 80 GR бил върнат в работилницата за доработки с които да постигне още по-добри резултати. Една от тях бил увеличеният размах на крилото с два метра. Освен това охладителният радиатор в носа на самолета бил премахнат и заменен от два по-малки, монтирани в атакуващия ръб на крилата. Двигателят бил заменен с по-мощен, задвижващ вече трилопатно витло, заменено в последствие от четирилопатно. Промените били достатъчно много, за да се промени и означението на самолета. Той вече се наричал Bernard 81 GR.  

В стремежа към достигане на максимална далечина на полет френските фирми, участващи в надпреварата допуснали много инциденти и по тази причина правителството позволило тези изпитания да се провеждат само по затворен контур. Един от опитите завършил преждевременно, поради недостиг на гориво.  

Първият полет с надежда за рекорд бил осъществен на 23-ти февруари 1931г. тогава след 50 часа във въздуха и изминати 8168 км, самолетът рекордьор Bernard 80 GR кацнал поради липса на гориво. На следващия ден конкурентният екипаж със самолет Bleriot надминал рекорда, като за 75 часа и 23 минути изминали 8822 км.

След като заредили 7200 л. гориво на своя Bernard 80 GR летците направили нов опит за рекорд. На 2-ри април същата година екипажът достигнал дистанция от 8960 км в рамките на 52 часа и 44 минути. И този полет обаче не минал без инциденти. Охладителната течност намаляла и авиаторите били принудени да наливат шампанско, минерална вода и кафе в радиатора, за да си спечелят още няколко минути във въздиха. Наложило се също скоростта да се намали от 190 км/ч на 157.  

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *