Съветският тежък танк Обект 279

Автор: Serguei S. Dukachev / CC BY-SA 3.0


81 / 100

Съветският тежък танк Обект 279 е прототип на танк, който е трябвало да може да оперира там, където другите танкове не могат. Това са тежки терени с ниска товароносимост, водещи до затъване на танковете, както и в условия на използване на ядрено оръжие.

Конструкция

Съветският тежък танк Обект 279 е създаден въз основа на тактически и технически изисквания, разработени от ГБТУ (Главное автобронетанковое управление) на съветската армия. Първият опитен образец е построен през 1957 г. в Кировското конструкторско бюро под ръководството на Л.С. Троянов. Започнати са още два, които остават недовършени. Тази уникална разработка се отличава с четирите си вериги, корпус и купола с форма на летяща чиния, както и немалко други нововъведения.

Задвижване

Съветският тежък танк Обект 279Съветският тежък танк Обект 279 е оборудван с  16-цилиндров дизелов двигател 2ДГ8-М с хоризонтално разположение на цилиндрите и с мощност от 1000 к.с. при 2400 оборота в минута. Трансмисията е хидромеханична и включва хидротрансформатор и планетарна скоростна кутия.. Шасито включва хидропневматично окачване и уникална система за задвижване на веригите. Тя включва четири вериги със скрит шарнир, което значително повишава устойчивостта към противотанкови мини. Всяка задвижваща секция от двойка вериги включва шест сдвоени опорни ролки и три сдвоени поддържащи ролки. Тази конструкция осигурява висока проходимост и елиминира възможността от засядане на дъното на танка, тъй като то е покрито почти изцяло от веригите. Задвижващите колела са отзад. Максималната скорост е била 55 км/ч.

Особената двустранно сплескана форма на корпуса и куполата цели предотвратяване на преобръщането на танка, в резултат на ударна вълна предизвикана от използването на ядрено оръжие.

Екипаж

Съветският тежък танк Обект 279 е имал екипаж от 4 човека. Командирът, мерачът и зареждащият се намират в куполата, а механикът-водачът – в предната част на корпуса. Танкът е разполагал с най-добрата за времето си защита. Дебелината на бронята достига в някое части 319 милиметра. Танкът е бил способен да издържи на удара на 122-милиметров бронебоен снаряд, както и на 90 мм. кумулативен. Според експерти, съветският тежък танк Обект 279 е защитен пет пъти по-добре от танка Т-34. Дизайнерите са успели да се вместят в зададеното максимално тегло от 60 тона.

Въоръжение

Съветският тежък танк Обект 279 е бил въоръжен със 130-миллиметрово оръдие със скорострелност до пет изстрела в минута, което не е лош показател дори и на днешно време. Към него е имало комбинирана 14.5 мм. картечница. Запасът от снаряди обаче е само 24, а от патрони за картечницата – 300. Оръдието е имало полуавтоматично зареждане и стабилизатор по хоризонтала и вертикала “Гроза”, както и стереоскопичен прицелен далекомер ТПД-2С с полуавтоматичен прицел. Екипажът е разполагал и с уред за нощно виждане, оптически далекомер и инфрачервен прожектор.
Танкът е бил оборудван  и с радиационна защита, която включвала и поддържането на надналягане в корпуса и куполата за предпазване от проникването на радиоактивни частици.
Въпреки перспективните нововъведения, така и не стига до производство. Причините за това са от една страна сложната поддръжка на ходовата част и голямото съпротивление при завиване. Освен това междувременно Хрушчов издава заповед забраняваща разработкана на танкове над 37 т.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *