Сферичният танк

70 / 100

Сферичният танк, на немски Kugelpanzer, е плод на немската техническа мисъл. Съдбата му е странна, колкото и формата му. Създаден от фабриките на Krupp, той е трябвало да служи като разузнавателно превозно средство. Поради факта, че е въоръжен само с една картечница той можел да се използва само за прокарване на комуникационни проводници по бойното поле, или като наблюдателен пост за насочване на артилерийския огън.

Бронята на сферичният танк е била само 5 мм. и не е представлявала особена защита за механик-водача. Подобна дебелина на бронята би могла да го предпази от куршуми, но всичко по-голямо от това би я пробило.

Конструкция

Сферичният танк - задно колелоСферичният танк има корпус с цилиндрична форма, като от двете му страни са разположени две полусферични колела. Този необичаен дизайн налага и едно малко помощно колело в задната част. Колелото е изнесено назад благодарение на специална стойка. С негова помощ танкът можел да завива и да се движи сравнително стабилно.

Инженерите са преценили, че едноцилндров двутактов двигател ще е достатъчен за задвижването му. С този агрегат мащината е можела да развива само 8 км/ч. Височината на танка била само 1,5 метра, а дължината му 1,7. Състои от едно централно отделение с процеп за виждане и люк за влизане отзад.

 

Единствен запазен образец

Запазена е само една бройка от сферичният танк. Тя се намира в танковия музей в руския град Кубинка, близо до Москва. По неясна причина руснаците досега не са разкривали никаква информация за конструкцията му. Все още не е известно от каква стомана е изработен корпусът и какъв точно е бил двигателят му. Не е известно и как точно движението от мотора се предава към задвижващите колела.

Произход

Сферичният танк е бил пленен по време на ВСВ, но има различни теории за това как и къде точно е станало това. Според една от тях кълбовидният танк е бил даден на японците от Германия през 1940г. като част от технологичен обмен и през 1945 г. бил пленен от съветите в Манджурия. Но пък според други доклади бил заловен заедно с танка Маус в Кумерсдорф. Друга версия твърди, че японците са смятали да го използват за самоубийствени мисии, подобни на летците камикадзе.

В крайна сметка сферичният танк не е първият от подобен тип, създаван някога, но фактът, че за него липсва каквато и да е документация го прави наистина легендарен. Не е изключено и с напредване на войната германците да са разбрали колко е безполезен в европейския театър на бойните действия и за това да са го предали на японците. Може би истината за танка ще се разбере, когато руската държава разсекрети документите, които има за него и неговото пленяване.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *