Системата за избягване на челен удар - FCW

By Schema_ICC.PNG: M.Minderhoudderivative work: Malyszkz - This file was derived from: Schema ICC.PNG, CC BY-SA 3.0, Link


75 / 100

Системата за избягване на челен удар – FCW е една от системите за активна безопасност, която предупреждава водача на автомобила за опасност от челен удар.

Как работи

При движение в колона системата за избягване на челен удар – FCW следи разстоянието и скоростта на движение на предното МПС. Щом засече, че дистанцията е прекалено малка за дадената скорост системата активира светлинен сигнал на таблото или на предното тъкло. При някои модели системата също може да предприеме самостоятелни действия при липса на реакция от водача.

При засичане на опасност, системата за избягване на челен удар – FCW първо предупреждава водача. Подава звуков и индикаторен сигнали и леко натиска спирачки или само обира хлабината между дисковете и накладките, за да може спирачното усилие да нарастне мигновено щом водачът натисне педала на спирачките.

При някои от по-новите версии системата забавя значително автомобила, или дори предприема спиране (при скорости до 50 км/ч), или избягване чрез корекция на волана. Това се случва само при липса на реакция от страна на водача.

Датчици за разпознаване на опасността

За да работи системата за избягване на челен удар – FCW тя използва различни начини за разпознаване на опасността като радар, лазер, или камера. Често се комбинира със системата адаптивен темпомат, тъй като и двете използват едни и същи датчици.

Радарите, изпращат радиовълни и посредством времето за връщане на отразените вълни определят дистанцията до препятствието. По сходен начин, само че със светлинен лъч работи и лазерът.

Третият начин е с най-ниска себестойнот и използва камери със специален софтуер, които разпознават превозното средтво и разтоянието до него, но камерите се влияят от атмосферните условия като при дъжд, снеговалеж и мъгла могат да не са достатъчно ефективни.

Предупреждения

Предупрежденията могат също да са няколко вида. Основното е визуалното, при някои производители се появява и звуков сигнал, леко притягане на предпазния колан или вибрация във волана. По този начин се разчита, че водачът със сигурност ще реагира, като намали скоростта.

Важно е да се знае от какъв тип точно е системата за избягване на челен удар – FCW, защото при някои производтели липсва разпознаване на животни и пешеходци, а при други е налично. Друга особеност на FCW може да бъде и диапазона от скорости, в който работи. Някои системи не работят при скорости под 40 км/ч, а други работят само при скорости над 30 км/ч.

Повечето системи могат и да се деактивират, но е възможно заедно с тях да се деактивира и активния темпомат или друга зависима от същите устройства система.

Някои ограничения

Системата за избягване на челен удар – FCW е най-ефективна, когато автомобилите се движат един зад друг, но когато пред автомобила изкочи внезапно препятствие, то тя може и да не успее да реагира навреме. При пътища с остри завои и стръмни спускания и изкачвания също не може да се разчита на тази система.

И при тази система, какво и при много други си остава важно колко добри са рефлексите на водача и общото техническо състояние на автомобила и най-вече на гумите, за да може да спре максимално бързо при възникване на критична ситуация.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *