SNECMA C.450-01 Coléoptère

76 / 100

SNECMA C.450-01 Coléoptère е прототип на самолет с вертикално излитане и пръстеновидно крило, базирайки се на тестовете на турбореактивния двигател Atar 101 E.5V, снабден със сопло с възможност за управление на струята.

Предистория

Първоначално SNECMA започва тестове на система за управление при зависване, конструирайки прототипа C400 P1, който представлявал нещо малко повече от турбореактивния двигател  Atar DV  монтиран на четири колела, окачен с въжета и предпазни колани под рамка. Пилотът се намирал в близкък ван и използвал нещо подобно на джойстик, за да управлява прототипа.

Конструкция

Стъпвайки на общо-взето успешните тестове e конструиран следващ пълноценен прототип с пълното име SNECMA C.450-01 Coléoptère. Пилотското място е разположено в в затворена кабина с катапултна седалка, която променя ъгъла си в зависимост от режима на полета – излитане/хоризонтален полет. Крилото е пръстеновидно от затворен тип  и позволява преминаването в хоризонтален полет. Съставено е от два пръстена изработени от алуминиева сплав. Фюзелажа е построен от компанията Nord в нейния цех в Chatillon-sous-Bagneux.

Управлението при излитане и кацане на SNECMA C.450-01 Coléoptère става чрез пневматичен контрол на соплото, а управлението по време на хоризонтален полет –  с помощта на четири подвижни стабилизатора, равномерно разпределени около задния край на пръстеновидното крило. За преходният режим от вертикален към хоризонтален са използвани и два малки, прибиращи се стабилизатора, разположени в от двете страни на носа. SNECMA C.450-01 Coléoptère има четири пневматични колесника с малки гуми и междуосно разстояние от 2.95 м.

Двигателят Atar 101 E.5V имал тяга от 3,700 кг.. Разположен е зад пилотската кабина. Резрвоарите са били с капацитет от 700 л.

SNECMA C.450-01 Coléoptère е бил с дължина 8 м. а крилото е с диаметър 4.5 м. Максималното излетно тегло е било 3000 кг., а максималната скорост – 800 км/ч. Максималната полетна височина била 3000 м.

Тестови полети

SNECMA C.450-01 Coléoptère прави първия си вертикален полет на 6 май 1959 г. в Melun-Villaroche. На 25 юли, по време на прехода от вертикален към хоризонтален полет, пилотът изгубва контрол върху самолета при височина от около 75 метра и самолетът се разбива . Пилотът, Огюст Морел, се катапултира успешно и остава невредим. Комисията разследваща катастрофа, решава че загубата на контрол не е предизвикана от системите на самолета, а по-скоро от пилотска грешка. Въпреки това работата не е продължена.

 

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *