Тежкият скоростен изтребител Dornier Do 335

Автор: Ad Meskens / CC BY-SA 3.0


84 / 100

По време, когато краят на ВСВ става все по-ясно видим Германия смята, че тежкият скоростен изтребител Dornier Do 335  може да внесе съществена промяна вдоминирането в небето. Уникалната конструкция с два съосни двигателя на принципа “теглене – бутане” го прави най-бързият немски самолет с бутален двигател през ВСВ.

Предпоставки

Дизайнерите на въздухоплавателни средства непрекъснато се стремят да увеличат мощността на двигателя и да намалят съпротивлението. Повишената мощност в резултат на въвеждането на двойна двигателна система, обикновено се компенсира от увеличеното челно съпротивление и намалената маневреност при класическия монтаж на двигателите на крилата. Тежкият скоростен изтребител Dornier Do 335 предлага алтернативна конструкция с два двигателя, монтирани в предната и задната част на самолета. Очевидните ползи от това разположение включват намалено челно съпротивление, аеродинамично чисто крило и премахване на асиметричните проблеми, при отказ на един от двигателите.

Тежкият скоростен изтребител Dornier Do 335 е базиран като концепция на първите разработки на Клод Дорние на принципа “теглене – бутане”, които датират още от времето на ПСВ, като например Dornier Do J и Dornier Do X. И двата примера са със съосни двигатели на този принцип.

Още през 1942 Дорние има почти завършен проект за скоростен бомбардировач на същия принцип на задвижване. Междувременно обаче балансът на силите е променен и Германия е подложена на масивни бомбардировки от Съюзниците. На този фон през есента на 1942 г., Дорние е информиран, че самолетът трябваше да бъде преработен като многофункционален изтребител с почти сходни характеристики. Изискването е било да може да изпълнява функциите на лек бомбардировач с една седалка, тежък изтребител и прехващач за всякакви метеорологични условия. Така се ражда тежкият скоростен изтребител Dornier Do 335.

Конструкция и изпитания на тежкия скоростен изтребител Dornier Do 335

Оборудван с двигатели Daimler-Benz DB603A-2, със сумарна мощност от 1750 к.с. , тежкият скоростен изтребител Dornier Do 335 извършва първия си тестов полет на 26 октомври 1943 г. Той излита от летището Менген (Mengen), в провинция Баден – Вюртенберг (Baden-Württemberg), с пилот Ханс Дитерле (Hans Dieterle).

Освен необичайното разположение на двигателите, тежкият скоростен изтребител Dornier Do 335 има и някои други интересни нововъведения. Например: реверсивно витло, което съкращава иначе доста дългия път за кацане; система за размразяване на предния ръб на крилото; хидравлично управляеми задкрилки; тунелен радиатор за задния двигател и катапултна седалка със сгъстен въздух. Последното е от съществено значение за безопасното катапултиране извън обсега на задното витло. По същата причина е била предвидена възможност за изхвърляне на вертикалния стабилизатор и задното витло с помощта на експлозивни патрони.

През зимата и пролетта на 1943-44 г., към първият прототип на тежкия скоростен изтребител Dornier Do 335 се присъединяват още два –  Do 335 V2 и V3, които включват няколко незначителни промени. Въздухозаборника на масления радиатор под носа е премахнат и вместо това е използван пръстеновидният кожух на предния двигател. Към капака на кабината са добавени издутини, позволяващи монтирането на огледала за задно виждане. Променен е и дизайнът на вратите на товарния люк.

Първа серия

През втората половина на 1944 г. са произведени първите 10 самолета от серията Do 335A-0. В края на 1944 г. Do 335A-1 заменя А-0 на производствената линия. Това е първоначалният производствен модел, подобен на А-0, но с подобрени двигатели DB603E-1. Добавени са също и две точки за окачване на допълнителни бомби или резервоари. Доставката започва през януари 1945 година. Тежкият скоростен изтребител Dornier Do 335 е имал максимална скорост от 763 км/ч при използване на MW 50 бустер, или 685 км/ч без. Изкачването до 800 м. ставало за 14.5 минути. С тези характеристики тежкият скоростен изтребител Dornier Do 335 е превъзхождал всички самолети на съюзниците съществуващи тогава. Също така е можел да носи бомбен товар от 500 кг.  1500 км.

Втора серия

С влошаването на военната ситуация по отношение на Германия концепцията се пренасочва от изтребителя-бомбардировач от серията А към тежък изтребители от серията В. Dornier Do 335 V13 е първият прототип на серията Do 335B-1, който се отличава с преработена конструкция на ходовата част на носа – предното колело се накланя на 45 градуса, когато е напълно прибрано, V-образно бронирано предно стъкло и двигатели DB603E. Бомбеният отсек е заменен с допълнителен резервоар за гориво, а двете 15-милиметрови оръдия MG151 в носа са заменени с 20 mm MG151s. При прототипа В-4, (Do 335 V14) това въоръжение e допълнено от двe 30 мм MK103 оръдия, монтирани на вътрешните водещи ръбове на крилото. Само два прототипа от серия B са били завършени и облетени.

Военно приложение

Недостатъчната надеждност и липсата на авиационно гориво, обясняват защо тежкият скоростен изтребител Dornier Do 335 се представя по-скоро слабо при оперативно използване. Смята се, че самолети 335А-0 и А-1 са изпълнявали редица оперативни задачи. Книгата на френския въздушен ас Пиер Клостерман “Голямото шоу” споменава среща с тежкия скоростен изтребител Dornier Do 335 през април 1945 г.  При тази среща немският самолет лесно надминава преследващите Hawker Tempests и избягва. Такива събития изглежда са били много редки,  вероятно повечето мисии са били нощни.

Когато армията на САЩ влиза в завода на Oberpfaffenhofen в края на април 1945 г., заварва завършени само 11 Do 335А-1 два тренировъчни  Do 335A-12. Още девет А-1, четири А-4 и два А-12 са били на етап окончателно сглобяване. Открити са също подготвени компоненти и възли за близо 70 броя.

Днес има само един оцелял екземпляр от тежкия скоростен изтребител Dornier Do 335. Той е изложен Музея на въздуха и космоса Smithsonian в летище Dulles, Вирджиния, САЩ.

 

Видео

Снимки

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *