Toyota Model AA е първата Тойота

By BsBsBs - Own work, CC BY-SA 3.0


81 / 100

Toyota Model AA е първата Тойота, първият лек автомобил на марката. Първият лек автомобил на марката Toyota носи названието АА и се е произвеждал от 1936 г. до 1943 г. За този период от поточните линии в град Коромо слезли 1404 бройки. Впрочем град Кромо е преименуван през 1959 г. на Тойота.

Конструкция

Toyota Model AA, първата Тойота - схемаПо тогавашните разбирания конфигурацията на купето на първата Тойота (Toyota Model AA) се водела седан. Съществувал и вариант кабриолет с мек покрив – Toyota Model AB. Задвижването било поверено на шестцилиндров редови двигател с водно охлаждане и работен обем от 3389 кубически сантиметра, развиващ скромните 62 конски сили. Предавателната кутия била с три предавки, а скоростният лост бил поставен ниско. Всъщност двигателят бил изкопиран от Chevrolet Master от 1933 г., докато рамата и електрическата инсталация били взаимствани от Ford.

Първата Тойота имала окачване било реализирано с твърди мостове и на двете оси, като джантите били стоманени, нещо много модерно за тогавашното автомобилостроене. Спирачната система се състояла от четири барабанни спирачки. Класическото купе на първата Тойота разполагало с четири врати, като предните се отваряли напред, а задните назад. Купето било с обтекаема форма за времето си, като за това имал принос дизайнът на Chrysler DeSoto Airflow.

Предното стъкло било напълно плоско, а чистачката била само една пред водача и била монтирана в горната част на стъклото. Резервната гума се помещавала в задния панел и стояла почти вертикално. Toyota Model AA се предлагала само с десен волан. Теглото на автомобила възлизало на 1500 килограма, при дължина от 4,79 м., ширина 1,73 м.

Toyota Model AB
By Mytho88 – Own work, CC BY-SA 3.0

Съществувала и версия за армията, която носела означението ABR. Купето и на седана и на кабриолета било изпълнено със стоманена ламарина върху метален скелет, поставен на стоманена рама. За времето си това била модерна конструкция, защото през 20-те автомобилите се произвеждали все още масово с дървен скелет, поставен отново на стоманена рама. Кабриолетът бил с мек платнен покрив, като той също, както и седанът разполагал с четири врати, но при него задните врати също се отваряли напред. Предното стъкло на кабрио версията можело да се спуска върху предния капак.

Към момента в музея на Toyota съществува само една реплика на модела АА. През 2008 г. бил открит един екземляр от Toyota AA в Русия, но той бил силно модифициран, като рамата и задвижването му били взети от камион ГАЗ-51. Същият автомобил е изложен в това си състояние в музей в Нидерландия.

Серията е заместена от изцяло новоконструираната Toyota SA.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *