Триколесният автомобил – СМЗ С1Л

История

Триколесният автомобил – СМЗ С1Л е създаден като инвалиден автомобил в помощ на ветераните от Втората Световна Война. Първият модел е създаден през 1951 г. в Серпуховския мотоциклетен завод, а година по-късно са построени и първите два предсерийни образеца. Серийното производство на триколесния автомобил – СМЗ С1Л започва в края на 1952 г. Една от основните цели е била колата да бъде с ниска себестойност, което води до една доста опростена конструкция.

Конструкция

Триколесният автомобил – СМЗ С1Л  се задвижва от едноцилиндров, карбуратурен, двутактов мотоциклетен двигател Москва М1А, с обем 123 куб. см. и мощност 4 к.с. Запалването става с кик-стартер. Скоростната кутия е тристепенна със задна скорост, като задвижващи са задните колела. Купето е направено от заварена тръбна рама и листове ламарина, като кабината е покрита със сгъваем брезент. Брезентови са и вратите.

Предното окачване на триколесния автомобил – СМЗ С1Л се състои от вилка с две пружини и един фрикционен амортисъор. Задното окачване е независимо с напречни носачи. Всяко колело има пружина и фрикционен амортисъор. Колата разполага с две спирачки – основна и за паркиране, като и двете са ръчни. Основната задейства накладките на барабанните спирачки на задните колела с помощта на щанги, а тази за паркиране ги задвижва с въже. Отпред има един централно разположен фар, заради който получава прякора “Циклоп”. Гумите са с размер 4.50 х 9″.

Триколесният автомобил – СМЗ С1Л  е бил доста муден, поради ниската мощност на двигателя и не е можел да преодолява осезаеми наклони. Ог 1957 г. се монтира двигател с обем 346 куб. см. и мощност от 7.5 к.с.

Технически данни

Година на производство1952 – 1958 г.
Произведени броя19 000
Дължина2650 мм.
Ширина1388 мм.
Височина1330 мм.
Междуосие1600 мм.
Вид задвижване3х2
Скоростна кутия3-степенна
Тегло275 кг.
Радиус на завиване6 м.
Ускорение 0 – 30 км/чняма данни
Максимална скорост30 км/ч.
Максимална мощност4 к.с.
Обем на резервоараняма данни

Видео

Коли

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *