Целзий

81 / 100

Най-разпространената температурна скала – скалата на Целзий, е създадена през 1742 година. Ето кой е Андерс Целзий и защо я използваме и до днес. 

Отдаденият учен 

Anders Celsius е роден в Швеция през 1701 година. Като син на професор по астрономия, самият Андерс също изучава астрономия и след като завършва Университета в Упсала, остава да преподава там като професор. Изучава магнитното поле и формата на Земята, създава нов метод за определяне на разстоянието между Земята и Слънцето. Гради първата шведска обсерватория и е първият учен, който се занимава с яркостта на звездите, като дори създава начин да я измерва. Умира от туберкулоза през 1744 година. 

Температурна скала на Целзий 

Преди Anders Celsius да разработи своята скала, в научния свят има вече две – първата е на Оле Рьомер, а втората, на Даниел Фаренхайтна практика е подобрена нейна версия. И двете избират за нулев градус възможно най-ниската температура, която учените са могли да измерят по това време. Но Андерс решава друго. 

Той дълго време прави експерименти, които целят да разберат дали атмосферното налягане и географската ширина имат отношение към точката на замръзване и кипене на водата. Едва след като намира начин да получи тези две устойчиви температури, той ги използва, за да създаде своята скала и решава да постави 100 деления (градуси) между тях. 

Първоначално скалата на Целзий е обърната. За своя нулева температура той избира температурата, при която кипи чиста вода при атмосферно налягане на морско равнище. За 100 градуса той избира температурата, при която чистата вода замръзва при същите условияСлед смъртта му обаче скалата бива обърната по начина, който познаваме в момента.  

Дълги години скалата на Целзий се наричала сантиградна скала, но през 1948 година Обща конференция по мерки и теглилки променя името ѝ на това, което познаваме днес. 

През 70-те години на ХХ век налагането на стандартизирана измервателна система SI по света налага използването на скалата на Целзий по цял свят. Днес само няколко държави като САЩ, Белийз, Бахамите и Кайманските острови използват скалата на Фаренхайт. 

Преобразуване на температура 

Температурата според скалата на Целзий се измерва в градуси по Целзий и се означава с °С. Ето няколко начина да преобразувате температурите: 

От °C към Фаренхайт: Умножете показанията по 9, разделете полученото на 5, след което добавете 32. 

От Фаренхайт към °C: Извадете от показанията 32, след това умножете полученото по 5, след това разделете на 9. 

От °C към Келвин: От показанията извадете 273. 

От Келвин към °C: Към показанията добавете 273. 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *