Военният камион Pinzgauer

83 / 100

Военният камион Pinzgauer (Пинцгауер) е австрийски високопроходим автомобили, модел от гамата на австрийския производител Steyr-Puch. Названието всъщност е вазимствано от порода австрийски коне, което особено много подхожда на работен автомобил.

Конструкция

Военният камион Pinzgauer има конструкция от тръбна рама, и независимо окачване на всички колела. Такава конструкция е много характерна също за чешката фирма Татра. Приликите никак не са случайни, защото констурктор на Pinzgauer е чехът Ерих Ледвинка, който е син на легендарният конструктор на Татра – Ханс Ледвинка. Задвижването се отличава с високата профилна проходимост, защото колелата са в състояние да се отклончват на всевъзможни ъгли, така че да не губят контакт с пътя.

Военният камион Pinzgauer - схемаВоенният камион Pinzgauer е оборудван с допълнителни колесни редуктори, благодарение, на които просветът достига до 430 мм. Двигателната гама не е богата, но се предлагат както бензинови, така и дизелови двигатели. Бензиновите агрегати са специално разработени за модела, и при първото поколение са с двойни карбуратори и въздушно охлаждане. Те имали по две маслени помпи, за да не остане мазителната система незахранена, независимо от положението на двигателя.

При второто поколение двигателите вече са с водно охлаждане. От дизеловите често срещан е петцилиндровия редови 2,5 литров на Фолксваген, който развива 134 к.с. и въртящ момент от 280 Нм при едва 1600 оборота, който е заменил шестцилиндровия 2,4-литров турбодизел пак на Фолсваген.

Предавателната кутия може да е какво автоматична с четири предавки, така и механична с пет. След 2003 г. петцилиндровите дизелови агрегати се оборудват само с автоматични предавателни кутии.  Машината се предлага с две и с три оси, като и при двата варианта са достъпни блокажи на диференциалите и понижаващи предавки.

Позицията на водача е доста удобна, като седалката е монтирана над предното ляво колело и по тоци начин водачът на Pinzgauer се радва на много добра видимост благодарене и на големите стъкла на кабината. Военният камион Pinzgauer има интериор е създаден като за военен автомобил и не предлага никакъв лукс, като в него преобладава метала, а бутоните и лостовете са като от стар струг.

Благодарение на резервоар с вместимост от 120 или 145 литра машината може да измине 800км. Максималната ѝ скорост достига 120 км/ч, колкото и на американски HUMVEE, но може да превозва много повече хора едновременно и то по-бързо през пресечена местност. По шосе може да тегли до 5000 кг, а по черен път 1500 или 1800 кг, в зависимост дали е 4х4 или 6х6.

Военният камион Pinzgauer - диференциалВоенният камион Pinzgauer има стандартно окачване с винтови пружини, но при версията 6х6 задните два моста са с люлково окачване с листови ресори. Особено интересни при този автомобил са диференциалите. Реално, те са монтирани надлъжно, като движението се отклонява на 90 градуса към полуваловете посредством конусни зъбни колела.

Самите полувалове нямат шарнирни връзки, като отклоняването им се осъществява в точката на зацепване на двете зъбни колела, което значително повишава надеждността.

Военният камион Pinzgauer има размери, позволяващи му да се транспортира на борда на транспортен самолет С-130 Херкулес и транспортен вертолет СН-47 Чинук. Практически не се влияе от атмосферните условия и смело преодолява пясък, лед, сняг, кал и скалисти терени. Дъното на корпуса е оформено, като лодка, за да преодолява лесно кал и сняг.

Военният камион Pinzgauer се отличава и с висока товароносимост и може да превозва товари с тегло до 2,5 тона. Машината била проектирана, така, че да може да се комбинира с различни надстройки. Така различните версии на автомобила могат да се справят с най-разнообразни задачи, както при военните, така и в цивилния живот. В армията Pinzgauer служи като команден, свъзочен, евакуационен автомобили.

Бронировката, с която се оборудва отговаря на балистичните и взривозащитини стандарти на НАТО. Цивилните варианти включват кемпер, фермерски камион, линейка, пожарна и спасителен автомобил.

След създаването на оригинала през 1965 г., серийното производство на първото поколение започнало през 1971 г.и продължило до 1985 г., а през следващата година започнало производството на второто полокение. Реално производството в Австрия продължило до 2000-ната година, а в Англия траело от 2000 – 2007 г. Втората версия, произвеждана от BAE Systems в Гилдфорд Великобритания е с по-големи габарити с оглед на увеличено вътрешно пространство. Двигателите вече са Евро IV, като са с шест цилиндъра и 145 киловата.

Военният камион Pinzgauer се използва в армиите на 29 държави по целия свят.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *