Микробусът ЗИЛ-118 Юность

79 / 100

Микробусът ЗИЛ-118 Юность е проектиран през 1959 г. в СССР. Купето е със самоносеща конструкция с дължина 7 м. Капацитетът е бил 17 седящи места, без възможност за правостоящи.

В края на 50-те години Хрушчов започва кампания по борба с привилегиите. В резултат на тази кампания производството на луксозни автомобили ЗИЛ рязко намалява. Като резултат от усилията на ръководството на завода се ражда идеята за разработване и производство на микробус на основата на ЗИЛ-111 “Чайка”. През 1959 г. вече има завършен проект за микробус ЗИЛ-118 “Юность”.

Конструкция

Микробусът ЗИЛ-118 Юность има купе изпълнено като профилна конструкция с външни и вътрешни заварени панели от стоманена ламарина, като пространството между тях е запълнено с полиуретан за изолация. Между отделението на водача и пътническото отделение има преграда със стъклена горна част и плъзгаща централна част. Двигателят е разположен вдясно от шофьора и е покрит с кожух с две отварящи се части за обслужване. Арматурното табло и воланът са взети от Чайка без изменения. Мястото на водача има самостоятелна врата и седалка с регулиране във вертикална и хоризонтална посоки.

Микробусът ЗИЛ-118 Юность има пътнически салон с дължина 5.3 м. и ширина 1.76 м. и разполага със 17 единични нерегулируеми седалки. Вратата на салона е разположена отдясно и е широка 88 см., което позволява удобен достъп. Има също така пепелници, осветление над редовете седалки, закачалки за дрехи и радиоприемник с четири високоговорителя. Подът е покрит с килим.

Микробусът ЗИЛ-118 Юность има много добър обзор благодарение на голямото челно стъкло и на многото големи странични прозорци. Освен тях има редове прозорци и в двата горни ъгъла на купето. Страничните стъкла могат да се спускат на 20 см. На покрива има също така плъзгащ панел, който при плъзгане максимално назад осигурява отвор с размери 68 х 183 см. Отоплението е с тръби, в които циркулира охлаждащата течност за двигателя и вентилатори. Има също така и обдухване на предното стъкло. Вентилацията се осигурява за шофьора от отваряеми части на стъклото на вратата и страничното стъкло, а за пътниците от отваряемите странични прозорци и люка на покрива.

Микробусът ЗИЛ-118 Юность има предно стъкло, което се почиства от две чистачки и система за пръскане на течност. В отделението на шофьора има огледало за обратно виждане, козирки против слънце, микрофон и осветителен плафон.

От Чайка са използвани също така скоростна кутия, окачване, колела и кормилно управление. Двигателят е версия на този от Чайка, дефорсиран до 150 к.с. (200 к.с. при оригиналния), което го прави по-икономичен в сравнение с оригиналния. Микробусът разполага с два резервоара с общ обем 160 л.1 което осигурявало пробег без зареждане от около 580 км. Скоростната кутия е автоматична, хидравлична, двустепенна.

Варианти

Микробусът ЗИЛ-118 “Юность” се използва предимно в таксиметровите маршрутни услуги, където показва много добра ефективност. Произведен е и във вариант линейка, като големият обем позволява да се събере повече апаратура отколкото при другите експлоатирани тогава линейки.

През 1967 г. взима участие в изложението в Ница, където получава 12 награди. Въпреки одобрението и успеха, тъй като разработката е инициатива на завода, а не държавна поръчка, така и никога не започва серийно производство. За периода 1961 – 1967 г. са произведени около 20 бр.

През 1971 г. микробусът ЗИЛ-118 Юность получава обновяване, чрез втора генерация наречена ЗиЛ-118К. При него също не започва масово производство, но са изпълнявани спорадични ограничени поръчки за Министерството на туризма и др.

Характеристики

Дължина6840 мм.
Ширина2110 мм.
Височина2067 мм.
Междуосие3760 мм.
Тегло3320 кг.
Двигател обем5966 куб.см.
Двигател мощност150 к.с. / 3200 об.м.
Двигател цилиндри6
Скоростна кутияавтоматична, двустепенна
Максимална скорост120 км/ч.

Друга подобна и доста нестандартна конструкция е пътническият микробус Старт.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *