Notifications
Clear all

Кои домашни консуматори могат да донесат най-големи икономии на ток?

7 Публикации
3 Потребители
0 Reactions
4,505 Разглеждания
Kickaha
Присъединен: 4 години преди
Публикации: 3
Topic starter  

Искам да оптимизирам ако може сметките и ясно, че отоплението/охлаждането яде най-много, но по-малко се пише какво друго може да намали смислено сметката.

Цитат
Avitohol
Admin
Присъединен: 6 години преди
Публикации: 6

Готварската фурна е средно към 4000 вата. Не може да си купите по-икономична, но може да я изключвате 15-20 минути преди очакваното време за сготвяне на ястието. Фурната е доста инертен уред и определено ще поддържа готвенето за това време. 

Светодиодните крушки също правят разлика, сравнени с нажежаемите. През лятото можете да затваряте щорите (било то ръчно, или автоматизирано), когато слънцето грее в жилището, а през нощта да ги отваряте за да използвате по ниските температури за охлаждане на жилището. Това се нарича "night purging" и всъщност е доста ефективно.

Има една градска легенда, че телевизори и тем подобни в режим "stand by" изразходвали осезаемо количество електроенергия. Това може да е било вярно при телевизопите с кинескопи, но при днешните е на практика нищо. 

Мисля, че темата с изолацията на жилището и смяна на прозорците е очевидна.

ОтговорЦитат
Kickaha
Публикации: 3
Topic starter  

Благодаря! Да, нещата с изолациите са очевидни, но все пак колко дебела изолация има смисъл да се слага? Вероятно има някакви разумни граници, а не просто "колкото повече, толкова по-добре"?

ОтговорЦитат
Avitohol
Admin

В България всеки майстор ще ви отговори че "петичка си е най-добре" 😀 . Това са пълни глупости. Според мен 5 см. не са достатъчни за каквото и да е (говорейки за външна изолация), както и всичко под 10 см. Говоря за EPS, или както му викаме стиропор, но нещата са сходни и за материали от сорта на Фибран. 

Необходимата дебелина се определя от типа на стената - тухла, бетон, панел. Аз бих сложил на тухлена стена 10 см, а на панелна, или бетонна - 15 см. Човек може да започне да тъни по отношение на това дали стената е с южно, или северно изложение, но аз не бих го правил.

ОтговорЦитат
Mr. Cook
Публикации: 1

А кое е по-добре - стиропор, фибран, или вата?

ОтговорЦитат
Avitohol
Admin

Попаднах сега като се позамислих и позачетох на едно нелошо сравнение по отношение на дебелините.

5 см минерална вата има около три пъти по-ниска топлопроводимост от тухла. 10 см. вата има около 8 пъти по ниска топлопроводимост, а 15 см вата - около 12 пъти по-малка. Както виждате зависимостта не е линейна.

Пише също и ориентировъчни цени на полагането на изолация с трите посочени дебелини. Цените са съответно 55, 60 и 65 лв на квадратен метър.

Точно защото разликата в цената не е толкова голяма аз никога не бих сложил нещо под 10 см.

ОтговорЦитат
Avitohol
Admin

Намерих още една интересна сравнителна диаграма

ОтговорЦитат