Танк M3A1 Stuart е американски лек танк от Втората световна война. Въведен е в експлоатация през 1942 г. Доставян е на британски и други въоръжени сили на лизинг преди влизането на САЩ във войната. След това е използван от САЩ и съюзническите сили до края на войната. Произведени са общо 4621 бр. от тази модификация. Танк M3A1 Stuart се задвижва от радиален двигател с въздушно охлаждане –  или бензинов 7-цилиндров Continental W-670, или 9-цилиндров Guiberson T-1020 дизел с мощност съответно 220 и 250 к.с. И двата първоначално са разработени като самолетни двигатели.

Двигателят е разположен отзад, а трансмисията – в предната част на корпуса. Валът, свързващ двигателя и трансмисията, минавал през средата на бойното отделение. Коляновият вал на двигателя е разположен високо от дъното на корпуса и допринася за сравнително високия профил на танка.

Основно оръжие на танк M3A1 Stuart е 37-милиметрово оръдие M6, ползващо два вида муниции –  AP & APCBC. Екипажът се е състоял от 4 човека – командир, стрелец, водач и помощник – водач.

Танк M3A1 Stuart изглед отпред

Танк M3A1 Stuart изглед отпред

Виждат се добре предните отворени люкове, както и торбички с пясък и дървен ствол за помощ при закъсване.
Танк M3A1 Stuart страничен изглед

Танк M3A1 Stuart страничен изглед

Виждат се добре опорните ролки, задвижвашата и окачването.
Танк M3A1 Stuart задната страна с окачено оборудване

Танк M3A1 Stuart задната страна с окачено оборудване

Вижда се отворена амбразура на задната страна на куполата

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *