Летящ джип Hafner Rotabuggy

72 / 100

История

Летящ джип Hafner Rotabuggy е британско експериментално превозно средство – летящ джип, представляващо комбинация от джип Willys MB и т. нар. роторно хвърчило (rotor kite). Целта е била да се осигури лесен и нескъп начин за теглене и спускане на джипове от самолет. Rotor kite преставлява безмоторен пропелер, който благодарение на авторотацията може да се спуска контролирано.

Летящ джип Hafner Rotabuggy е проектирано от Раул Хафнер (Raoul Hafner) – австрийски инженер емигрирал във Великобритания. Проектът се базира на предишна негова разработка – Роташут (Rotachute) – роторно хвърчило за един човек, целящо да се използва вместо десантния парашут.

Прототипът на летящия джип е построен през 1942 г. от фирмата R. Malcolm Ltd в град White Waltham, графство Бъркшър. Изработен е по задание на Министерството на въздухоплаването на Великобритания.

Конструкция на летящ джип Hafner Rotabuggy

Предварителни тестове на летящия джип установяват, че благодарение на здравата си конструкция Willys MB може да падне от височина до 2.35 м. без това да причини повреди. Това улеснява задачата, тъй като осигуряването на изцяло меко кацане не е нужно.

Конструкцията на летящия джип се състои от витло с диаметър 12.4 м., обтекател и вертикални стабилизатори без кормила. Екипажът се е състоял от двама души – шофьор на джипа и пилот на хвърчилото.

Първият опит за излитане на Летящ джип Hafner Rotabuggy се е състоял на 16.11.1943 г., но е бил неуспешен. Камионът използван за теглене, не успял да развие достатъчна скорост за да може летящият джипда се отдели от земята. Следващият опит е на 27.11.1943 г., при който за теглене е използван по-мощен автомобил (Бентли с турбокомпресор). Този опит завършва успешно – Rotabuggy излита и развива скорост при теглене 72 км/ч.

При следващите тестове тегленето на Летящ джип Hafner Rotabuggy се извършва от самолет и се развиват скорости от порядъка на 105 – 112 км/ч. Въпреки че резултатите са положителни, така и не се пристъпва към производство. Причината е, че по това време се появяват големи планери, които можели да доставят голямо количество оборудване (вкл. джипове) до целта.

Има един запазен екземпляр от летящия джип в музея на британското военно въздухоплаване (Museum of Army Flying) в Middle Wallop, графство Хемпшър.

Видео

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *