Citroen Traction Avant – красив и елегантен пионер

89 / 100

Моделът Citroen Traction Avant е изключително иновативен за времето автомобил. Произвеждан е от 1934 до 1957 г. За този период били произведени 760 000 бройки. Факт, който превръща Ситроена в първия масово произвеждан автомобил с предно предаване и самоносещо купе.

Основната отличителна черта на Citroen Traction Avant била заложена и в името му, а именно предното предаване (Traction Avant). Това задвижване в комбинация с независимо окачване вече било представено от Auto Union, но Traction Avant бил първият с устойчиво на удар самоносещо купе, зъбна рейка с пиньон в кормилното управление и др. Ниската позиция на купето го отличавала визуално от останалите автомобили от онова време. Причината за това е, че липсата на шаси позволявала по-ниско разположение на каросерията.

Citroen Traction Avant - предно окачванеТеглото на Citroen Traction Avant било редуцирано с около 75 кг., благодарение на това, че нямал рама. Заварената конструкция била изпълнена с помощта на американски машини. Поради иновативната конструкция държавните институции били първоначално скептични и организирали нещо като краштестове, като пускали автомобил по наклон и го удряли в скала. Тестовете преминали успешно.

Окачването на Citroen Traction Avant също било много иновативно. Предните колела били окачени на по два носача, като оста на ротация на долните била свързана с надлъжни торсионни пръти, които повишавали комфорта и поемали големи натоварвания. По този начин конструкцията била лека, компактна, осигурявала комфорт на возене и не пречела на полуваловете в предните колела.Citroen Traction Avant - табло

Задното окачване на Citroen Traction Avant било реализирано с помощта на два напречни торсиона, които посредством два надлъжни носача се свързвали с прът, свързващ двете колела. Страничната устойчивост се осигурявала от диагонален носач (тяга на Панар). Благодарение на ниското тегло максималната скорост на автомобила била 100 км/ч, а разходът на гориво само 10 л на 100 км (с изключение на 6 цилиндровия), което да времето си е било отлично постижение.

За разлика от съвеременните автомобили с предно предаване двигателят на Traction Avant бил разположен зад предния мост. Освен това двигателят бил един от първите със сменяеми цилиндрови ризи. Поставяни са различни двигатели и техни модификации с обеми 1.3, 1.5, 1.6, 1.9 и 2.9 литра. Последният е 6 цилиндров редови двигател, а останалите 4 цилиндрови редови.

Citroen Traction Avant - отваряне на предната вратаСигурността на пътниците била повишена благодарение нововъведените хидравлични спирачки. При разработката на автомобила за първи път бил използвани глинени модели за да се определи дизайна на купето. Италианският дизайнер Фламинио Бертони буквално склуптурирал макет на автомобила. До ден днешен това е стандартна практика при разработката на нови автомобили. Предните врати се отваряли назад, а задните напред, като пантите били на колонките между двата реда седалки. Чистачките на предното стъкло били с вакуумно задвижване.

Французите наричали автомобила Кралицата на пътищата.

Модели

Оригиналния вариант на Citroen Traction Avant се наричал 7А. Това била малка лимузина с двигател 1,3 л. и 49 к.с. Малко след това се появил моделът 7В, който бил оборудван с двигател 1,5, а неговият наследник 7С бил задвижван от мотор с 1600 кубически сантиметра. От ноември 1934 г. се произвеждал 11 CV, който бил оборудван с четирицилиндрови двигатели с работен обем от 1,9 л. с 56 к.с. и шестцилиндрови с обем 2,9 л. с мощност 78 к.с., но при този вариант предницата на автомобила била с 11 см по-дълга, за да събере по-големия двигател.

Рекламна брошура на деветместния вариант на Citroen Traction Avant
Рекламна брошура на деветместния вариант на Citroen Traction Avant

Всички двигатели работели с тристепенни трансмисии, като скоростният лост бил разположен високо на арматурното табло. След втората световна война двигателите били променени така, че коляновият вал да се върти по посока на часовниковата стрелка, това наложило и промяна на предавателните кутии.

Максималната скорост варирала между 100 и 130 км/ч при различните двигатели.

Клиентите на Citroen Traction Avant можели да избират между седем варианта на купето от поудстър, през двуврато купе, седан до комби с девет места. Въпреки, че още от първите бройки моделът бил пълен с иновации той не спрял да се развива до спирането на производството. През 1954 г. дори се появили варианти с хидропневматично задно окачване. Върпеки иновациите си Traction Avant бил автомобил, който се нуждаел от честа поддръжка, като маслото се сменяло на 2500 км.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *