Автобус за градски турове - Citroen U55 Cityrama Currus

83 / 100

История

Да се спрем първо на възникването на този автобус за градски турове Citroen U55 Cityrama Currus. През 1950 г. парижкият туроператор Groupe Cityrama поръча на френският производител на каросерии Currus да разработи автобус за градски турове с изискванията да бъде двуетажен, да има възможно по-голяма остъклена площ за добър обзор и да се отличава от всички останали автобуси. Въз основа на тези изисквания, техническият дирекор на Currus – Albert Lemaître изгражда дизайна си базиран на шасито за камион Citroen U55. Автобусът е наречен Citroen U55 Cityrama Currus.

Конструкция

Автобус - Citroen U55 Cityrama CurrusПредставлява двуетажен футуристичен автобус за градски турове със стилни извивки и каросерия състояща се предимно от прозорци. Долната част (първият етаж) на каросерията е вдъхновена от френските екскурзионни лодки Bateaux Mouches, които се използвали за турове по р. Сена в Париж. Характерни елементи, които дължим на тези лодки са двете опашни перки в задната част на автобуса (прерастващи в затворена дъга, както е при моторниците), остъклените странични части, широката червена ивица по дължината на двете страни и  стърчащата над кабината имитация на таран на галера.

Покривът също е стъклен като покривът на най-горния етаж може да се маха за по-добра вентилация (да не забравяме, че тогава във Франция се е пушело изобилно). Имало е вариант с дълъг и къс втори етаж. Дългият покривал целия първи етаж, а втория – около 2/3. До всяка седалка е имало аудио система за туристическа информация на 8 езика.

Предлагал се е с оригиналния двигател предлаган и за камиона: шест цилиндров дизел с обем 5.2 литра и мощност 93 к.с.

 Произведени са доста бройки (за съжаление липсват данни за точния брой).

Недостатъци

Уникално проектираният, привличащ погледа автобус за градски турове Citroen U55 Cityrama Currus се оказал голям успех. Дизайнът отговарял на артистичния дух на Париж и бил приет доста добре от парижани, като също е използван и при снимките на няколко филма (напр. “Zanzie dans le Métro“).

Citroen U55 Cityrama Currus - интериор
Citroen U55 Cityrama Currus – интериор с отворения покрив

В резултат на това Cityrama поръча допълнителни бройки. Проявили се обаче и слабости на кострукцията: на слънчева светлина неклиматизираната стъклена конструкция действала като оранжерия и салоните силно се нагрявали. Това, че покривът на горната палуба можел да се отвори почти напълно допринасял малко, за облекчаването на проблема. Освен това двигателите на автобусите се оказали склонни към прегряване поради високото общо тегло на автобуса.

Единичната решетка на оригиналния дизайн не била достатъчна за охлаждане на двигателя, така че по време на производството били добавени повече охладителни отвори, като при последните версии автобусите имали три предни радиаторни решетки, подредени една над друга и друг отделен страничен охладител за маслото. Въпреки тези мерки, един от автобусите се запалил и изгорял на Rue de Rivoli, за щастие без ранени хора.

Техническите проблеми подтикнали Cityrama да не поръчва повече бройки от този тип след доставката на последния автобус през 1959 г. Вместо това, поръчала напълно препроектиран двуетажен наследник, базиран на Saviem-Chausson SC1, чийто дизайн е по-малко ефектен и ексцентричен въпреки взаимстването на елементи от дизайна.

Наследникът на базата на Saviem-Chausson SC1
Наследникът на базата на Saviem-Chausson SC1

За съжаление е изключително трудно да се намери по-детайлна информация за конструкцията, произведени бройки и пр.

Съществуващите бройки от този уникален автобус за градски турове Citroen U55 Cityrama Currus продължават да се експлоатират от фирмата Cityrama в продължение на десетилетия въпреки тахническите проблеми и се превълрнали в част от уличния пейзаж на Париж. Последният автобус е пенсиониран през 1980 г. Тогава е бил в експлоатация във френския цирк Сабин Ранси, но следата му е загубена.

Единственият оцелял до днес автобус от този тип, произведен през 1959 г., е бил съхраняван над 30 години и сега е във владение на асоциацията Normande d’Anciens Utilitaires, която е започнала реставрирането му.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *