Експериментално такси - ВНИИТЭ ПТ - изглед отпред

72 / 100

История

Експерименталното такси – ВНИИТЭ ПТ е създадено рез 50-те години, когато се налага мнението че е необходим специално конструиран автомобил и през 1962 г. е издадено постановление за създаване на експериментално такси. ВНИИТЭ-ПТ е съкращение на “Всесоюзного научно-исследовательского института технической эстетики Перспективное Такси”. Произведено е в един екземпляр, който е работил в продължение на месец като такси в Москва, преминал е успешно изпитанията и е бил препоръчан за производство на опитна серия в ЕрАЗ (Еревански Автомобилен Завод). Поради ведомствени неуредици това никога не се случва. Единственият ексемпляр на Експерименталното такси – ВНИИТЭ ПТ се е съхранявал дълго време в 19-ти таксиметров гараж в Москва. Понастоящем е изложен в Държавния Военно – Исторически Музей в с. Ивановское, Московска област. Автори на дизайна са Ю. А. Долматовски, А. С. Ольшанецкий и А. Б. Черняев.

Конструкция

Експерименталното такси – ВНИИТЭ ПТ е имало странична плъзгаща се врата, разположена отдясно по посока на движение. Купето има стоманена рамка, а панелите са от стъклопласти. Приложени са доста авангардни за времето си решения: това е първата съветска кола с електрически вентилатор в системата за охлаждане на двигателя (тъй като радиаторът е отпред), покрити с капаци светлини, черни колонки и рамки на прозорците и др.

Задвижването е на базата на двигател и скоростна кутия от Москвич 408 (1358 см3, 50 к.с.), поставен отзад напречно на купето. С този двигател колата развивала до 100 км/ч, което се е считало за достатъчно за градски условия.

Пътниците на експерименталното такси – ВНИИТЭ ПТ влизат през широка (740 мм.) плъзгаща врата с електрозадвижване и дистанционно отваряне от водача. Пътническият салон е отделен от кабината на водача, доста просторен и разполага с четири места.

Водачът има отделна обикновена врата. Седалката му е разположена почти централно, леко вляво.Интересна особеност е, че педалите за управление (от висящ вид) са се регулирали по разстояние спрямо шофьорската седалка.

Характеристики

Година на производство1964 г.
Произведени броя1
Дължина4230 мм.
Ширина1780 мм.
Височина1625 мм.
Клиренс178 мм.
Междуосие1900 мм.
Следа задна1400 мм.
Следа предна1400 мм.
Вид задвижване4х2
Скоростна кутия4-степенна, мех.
Тегло1215 кг.
Ускорение 0 – 100 км/ч29 с.
Максимална скорост105 км/ч

Източници

Cardesign.ru l Carstyling.ru l ru.wikipedia.org

Видео

Снимки

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *